Test: Fouling Factor


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Fouling Factor


Description
This mock test of Test: Fouling Factor for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Fouling Factor (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fouling Factor quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Fouling Factor exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fouling Factor extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is having highest value of fouling factor?

Solution:

Fouling factor for liquid gasoline is 0.0008 while that of clean river, sea water and distilled water are 0.0002, 0.0001 and 0.0001 respectively. Fouling factor = 1/hS.

QUESTION: 2

What is the value of fouling factor for sea water?

Solution:

There are strong hydrogen bonding between its molecules.

QUESTION: 3

What is the value of fouling factor for clean river?

Solution:

It has low electrical conductivity but this increases with the dissolution of small amount of ionic materials.

QUESTION: 4

Which one is having lowest value of fouling factor?

Solution:

Fouling factor for distilled water is 0.0001 while that of Lake River, transformer and lubricating oil are 0.0002, 0.0002 and 0.0002 respectively.

QUESTION: 5

What is the value of fouling factor for treated boiler feed water?

Solution:

It is a good polar solvent and is referred to as the universal solvent. Fouling factor = 1/hS.

QUESTION: 6

 Which one is having highest value of fouling factor?

Solution:

Fouling factor for engine exhaust is 0.002 while that of industrial liquids, fuel oil and turbine exhaust are 0.0002, 0.0010 and 0.0002 respectively.

QUESTION: 7

What is the value of fouling factor for fuel oil?

Solution:

It is a neutral, non-polar chemical substance that is viscous liquid at ambient temperature.

QUESTION: 8

Which one is having lowest value of fouling factor?

Solution:

Fouling factor for non-oil bearing system is 0.0001 while that of fuel gases, oil bearing system and engine exhaust are 0.0010, 0.0002 and 0.002 respectively.

QUESTION: 9

What is the value of fouling factor for oil bearing steam?

Solution:

Fouling factor = 1/hS.

QUESTION: 10

Which one is having highest value of fouling factor?

Solution:

Fouling factor for liquid gasoline is 0.0008 while that of clean water, sea water and distilled water are 0.0002, 0.0001 and 0.0001 respectively.

Similar Content

Related tests