Test : Fractions - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 (V) - CBSE and NCERT Curriculum | Test : Fractions - 1


Description
This mock test of Test : Fractions - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Test : Fractions - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : Fractions - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test : Fractions - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : Fractions - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Represent the shaded part as a fraction and choose the correct option.
 

Solution:

5 parts are shaded in the piechart out of 16
That means fraction of shaded part is 5/16
It represents a proper fraction because it is less than 1
or numerator is less than denominator.

QUESTION: 2

Change the fraction  into mixed fraction and choose the correct option.

Solution:

For option (D) = (156 x 8) + 7 = 1248 + 7 =1255

QUESTION: 3

Which one of the following is not correct?

Solution:

A fraction in which the numerator is larger than or equal to the denominator, like 5/2, 17/3, or 6/6 is called an improper fraction.
To put it another way, a fraction with a value less than 1 is a proper fraction.
A mixed Fraction looks like this  and it value is greater than 1.

QUESTION: 4

Jack cuts a paper sheet into 56 equal parts, He colours all the parts with different colours. If red parts out of total parts represents , how many parts did jack coloured with red?

Solution:

Total no of parts=56
Red parts out of total parts represents = 13/28  That is 13 out of 28
But total cards are 56, So multiply both 13 and 28 by 2, we get
13 x 2 = 26 
28 x 2 = 56 
Hence from 56 total cards, 26 are coloured red.

QUESTION: 5

In which one of the following fractions, unshaded part of the whole figure represents unit fraction?

Solution:

D option has only 1 unshaded part out of 5,
Hence 1/5 as unshaded fraction.

QUESTION: 6

Which one of the following is an equivalent fraction for 260/312​ ?

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following is an example of proper fraction?

Solution:

A fraction in which the numerator is smaller than the denominator, like 1/2, 2/3, or 4/6 is called a proper fraction.

QUESTION: 8

Convert the mixed fraction ​ into improper fraction.

Solution:

To convert it multiply 154 x 9 = 1386
Now add 5 to it = 1386 + 5 = 1391 (numerator)
Now the fraction is 1391/ 9

QUESTION: 9

Arrange the following fractions in ascending order. 

Solution:
QUESTION: 10

Which one of the following is not an equivalent fraction of  ?

Solution:

A fraction is said to be equivalent fraction only when its simplest form is equal to the actual fraction. For example 12/20 can be considered as an equivalent fraction of 3/5 because:
12/ 20= 3*4/5*4 where 4 /4 =1.So the simplest form is 3/4.
But when we multiply 3*123/5*123
We get answer as 369/ 615
Since the denominator given in question is 625 it is wrong and not an equivalent fraction.

Similar Content

Related tests