Test: Fractions And Decimals - 1


30 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 7 | Test: Fractions And Decimals - 1


Description
This mock test of Test: Fractions And Decimals - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Fractions And Decimals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fractions And Decimals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Fractions And Decimals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fractions And Decimals - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the fraction of the shaded area?

Solution:

► Total number of blocks = 8

► Number of shaded blocks = 4

► Number of unshaded blocks = 4

► Fraction of Shaded area =  No. of blocks of shaded area / Total number of blocks 

= 4/8 = 1/2 

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 2

What is the fraction of the shaded area?

Solution:

► Total number of blocks = 8

► Number of shaded blocks = 1

► Number of unshaded blocks = 7

► Fraction of Shaded area =  No. of shaded blocks/ Total number of blocks 

= 1/8 

So option B is the correct answer. 

QUESTION: 3

What is the fraction of the shaded area?

Solution:

► Total number of blocks = 3

► Number of shaded blocks = 1

► Number of unshaded blocks = 2

► Fraction of Shaded area =  No. of shaded blocks/ Total number of blocks 

= 1/3

So option B is the correct answer. 

QUESTION: 4

What is the fraction of the shaded area?

Solution:

► Total number of blocks = 6

► Number of shaded blocks = 4

► Number of unshaded blocks = 2

► Fraction of Shaded area =  No. of shaded blocks/ Total number of blocks 

= 4/6 = 2/3

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 5

What is the fraction of the shaded area ?

Solution:

► Total number of blocks = 8

► Number of shaded blocks = 7

► Number of unshaded blocks = 1

► Fraction of Shaded area =  No. of shaded blocks/ Total number of blocks 

= 7/8 

So option C is the correct answer. 

QUESTION: 6

When 0.232323..... is converted into a fraction, then the result is:

Solution:

0.23232323…= 
Let x = 
Multiplying both sides by 100
100x = 23.232323...
Subtracting
100x - x = 23.232323...... - 0.23232323......
99x = 23
x = 23/99

QUESTION: 7

Three times the first of three consecutive odd integers is 3 more than twice the third. The third integer is:

Solution:

Let the three integers be x, x + 2 and x + 4.

Then, 3x = 2(x + 4) + 3  ⇔  x = 11.

∴ Third integer = x + 4 = 15.

QUESTION: 8

(1/2) x (1/5) = ____.

Solution:

(1/2) x (1/5) = 1/10 

So, option B is correct answer. 

QUESTION: 9

If 2994 ÷ 14.5 = 172, then 29.94 ÷ 1.45 = ?

Solution:

Since 2994 is divided by 100 and 14.5 is divided by 10 that is
(2994/100) / (14.5/10) = 299.4/14.5
So there is only one decimal shift that is why answer also has one decimal shift which is 17.2

QUESTION: 10

0.01 × 0.01 = ______.

Solution:

0.01 × 0.01 = 0.0001

So option A is the correct answer.

QUESTION: 11

 Arrange the following in descending order:

 (2/9), (2/3), (8/21)

Solution:

(2/9), (2/3), (8/21)

First, we convert each fraction into like fraction.

2/9 = (2 x 7)/(9 x 7) = 14/63.

2/3 = (2 x 21)/(3 x 21) = 42/63.

8/21 = (8 x 2)/(21 x 3) = 24/63.

If denominators are same, then, greater the numerator, greater will be the fraction.

Here, 42 > 24 > 14

So the fractions in descending order will be:
(2/3) > (8/21) > (2/9).

QUESTION: 12

 Ritu ate 3/5 part of an apple and the remaining apple was eaten by her brother Somu. How much part of the apple did Somu eat? 

Solution:

► The part of the apple eaten by Ritu = 3/5

► The part of the apple eaten by Somu = 1 - (3/5) = (5 - 3)/5 = 2/5.

QUESTION: 13

One side of a square is 2/a, its perimeter is:

Solution:

We know, Perimeter of a square is 4 x (side of square)

Given, side of square = 2/a

So perimeter = 4 x (side of square) = 4 x 2/a = 8/a

QUESTION: 14

What will be the average of  0.3, 3, 0.03 and 0.002?

Solution:

Given numbers are:
0.3 , 3 , 0.03 and 0.002 
We know that Average =  Sum of numbers divided by total numbers

 Average = (0.3 + 3 + 0.03 + 0.002) / 4

                    = 3.332 / 4 

                    = 0.833

So, Average = 0.833 

Therefore, option A is the correct answer.

QUESTION: 15

The result of adding the difference of 3.003 and 2.05 to their sum is:

Solution:

Given numbers are:
3.003 and 2.05

Now, Sum of numbers = 3.003 + 2.05 = 5.053
Difference of numbers = 3.003 - 2.05  = 0.953

Adding the Difference of numbers to the Sum of numbers, we get 

 5.053 + 0.953 = 6.006

So, option A is the correct answer. 

QUESTION: 16

Find the area of rectangle whose length is 6.7 cm and breadth is 2 cm.

Solution:

Given , 

Length =  6.7 cm

Breadth = 2 cm

Area of rectangle = L X B

= (6.7 x 2 ) cm

= 13.4 cm2

So option B is the correct answer.

QUESTION: 17

If 43m = 0.086 then m has the value:

Solution:

43m = 0.086

m = 0.086 / 43

m = 0.002

So option A is the correct answer.

QUESTION: 18

The value of  2.5 × 0.3 is: 

Solution:

2.5 × 0.3 = 0.75

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 19

The fraction (p+q)/q equals:

Solution:

The fraction (p+q)/q = p/q + q/q 

i.e, p/q + 1

So option C is the correct answer. 

QUESTION: 20

What is 3/5 of 25?

Solution:

=  3/5 x 25 = 3 x 5 

= 15 

So option C is the correct answer. 

QUESTION: 21

5/7 ÷ 1/2 is equal to?

Solution:

= 5/7 ÷ 1/2

=  5/7 x 2/1

=  10 / 7

So option C is the correct answer. 

QUESTION: 22

Which of the following is an improper fraction?

Solution:

A fraction in which the numerator is greater than the denominator is called an improper fraction.

Since in the given fraction 50 / 20

50 is greater than 20.
So, it is an improper fraction .

So option C is the correct answer. 

QUESTION: 23

Which of the following is an equivalent fraction of  3/10?

Solution:
  • Two fractions are said to be equivalent fractions if the simplest form of both the fractions is the same.
  • So, 6/20 = 3/10 , 5/20 = 1/4 and 1/40 = 1/40 .So equivalent fraction of 3/10 is 6/20.
QUESTION: 24

2 / 3 of 66 is:

Solution:

Given 2 / 3 of 66 = 2 / 3 x 66 = 44

Hence , 2/3 of 66 is 44 

So option D is the correct answer. 

QUESTION: 25

The product of two proper fractions is ______ than each of the fractions that are multiplied 

Solution:

The product of two proper fractions is less than each of the fractions that are multiplied.

Example: 1 /2 x 1 / 4 = 1 / 8 

1 / 8 < 1 / 2 and 1 / 8 < 1 / 4.

QUESTION: 26

Which two fractions are equivalent?

Solution:

Divide whole of the fraction 2/4 by 2, we get 1/2.

QUESTION: 27

Express as rupees using decimals: 7 rupees 7 paise.

Solution:

= Rs. 7 + Rs. (7 / 100)
= Rs. 7 + Rs. 0.07
= Rs. 7.07

QUESTION: 28

Solution:

QUESTION: 29

2.05 x 1.3 equals to?

Solution:

When you multiply 2.05 by 1.3 you get 2.665 , because there are three decimal places.

QUESTION: 30

What will be the value of ?

Solution:

 = 11/6 

So option C is the correct answer.