Test: Freedom Struggle - 1


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 5 | Test: Freedom Struggle - 1


Description
Attempt Test: Freedom Struggle - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What was India Earlier Known As?

Solution:

India has been known as the 'Sone Ki Chidiya' or the 'Golden Bird' due to its culture & tradition.

QUESTION: 2

The East India Company Was Formed By Some Merchants?

Solution:

The English East India Company was formed in England by John Watts on 31 December 1660.

QUESTION: 3

After The Revolt Of 1857,A ............Was Appointed To Rule Over India.

Solution:
  • After the revolt of 1857, the company rule was abolished and India came under the direct control of the British crown.
  • The Viceroy was appointed directly by the British government to rule over India.
QUESTION: 4

The Indian National Congress Was Formed By Gandhiji In 1857?

Solution:

The Indian National Congress was established at Bombay in 1885.

QUESTION: 5

What Is The Lesson Name?

Solution:

The chapter's name is 'Struggle Towards Freedom'.

QUESTION: 6

The First Meeting Of The Indian National Congress Was Held At?

Solution:

The first meeting of the Indian National Congress was held in Bombay from 28 to 31 December 1885.

QUESTION: 7

The Revolt Of 1857 Started In?

Solution:

The revolt began on 10 May 1857 in Meerut.

QUESTION: 8

Who Were The First To Establish Trade With India?

Solution:
  • The Indians and the Arabs had control over the sea trade with India.
  • They traded goods like spices, gold, precious stones, leather of exotic animals, ebony and pearls.
QUESTION: 9

The Revolt Of 1857 Started In Allahabad?

Solution:

The Revolt of 1857 started in Meerut.

QUESTION: 10

The Indian National Congress Was Start By Who?

Solution:

A.O. Hume founded Indian National Congress on 28 December 1885.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code