Test: Friction - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Friction - 1


Description
This mock test of Test: Friction - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Friction - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Friction - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Friction - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Friction - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A ball rolling on ground slows down and finally stops because of

Solution:

A ball rolling on ground slows down and finally stops because of friction offered by ground. Frictional force works in opposite direction of motion to slow down the ball.

QUESTION: 2

In Fig.12.1, a boy is shown pushing the box from right to left. The force of friction will act on the box

                          

Solution:

Friction always acts in the opposite direction to the motion, hence the force of friction will be from left to right.

QUESTION: 3

Friction produces

Solution:

Friction produces heat. When two moving surface are in contact of each other, they produce friction due to which heat is developed.
Example: Moving fans become hot due to this friction.

QUESTION: 4

Sliding friction is ______________ than static friction.

Solution:

Friction comes into play when irregularities present in the surfaces of two objects in contact get interlocked with each other. In sliding, the time given for interlocking is very small. Hence, interlocking is not strong. Therefore, less force is required to overcome this interlocking. Because of this reason, sliding friction is less than static friction.

QUESTION: 5

Sprinkling of powder on the carrom board

Solution:

We sprinkle powder on carrom board to make the surface of the board smooth. This reduces the friction between the surface of the carrom board, the striker and the coins. As a result, the coins and the striker can move easily on the carrom board.

QUESTION: 6

Fluid friction can be minimized by

Solution:

The substances that flow are called fluid. Liquid and gases are common fluid. Friction in fluid can be minimized by giving suitable shape as streamline to ships and airplanes.

QUESTION: 7

 A toy car released with the same initial speed will travel farthest on

Solution:

Polished marble surface has the least frictional force , hence car will travel farther on a marble floor.

QUESTION: 8

In machine, friction between moving parts is reduced by

Solution:

In machine, friction between moving part is reduced by using lubricants. These lubricants stick with machine parts to make them smoother that leads to reduction in friction.

QUESTION: 9

Friction opposes the __________ between two surfaces in contact.

Solution:

Friction opposes the relative motion between two surfaces in contact. Frictional force acts in opposite direction of motion to slow down the speed of moving body.

QUESTION: 10

 Fluids are____

Solution:

Fluid is a general term, that both liquid and gas fit under. A liquid has a definite volume and is incompressible. All liquids are fluids, but not all fluids are liquids. Therefore, fluids are a subset of the phases of matter and include liquids, gases, plasmas and, to some extent, plastic solids, etc.

Similar Content

Related tests