Test: Fun With Magnets - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Fun With Magnets - 1


Description
This mock test of Test: Fun With Magnets - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Fun With Magnets - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fun With Magnets - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Fun With Magnets - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fun With Magnets - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The property of attracting iron or other magnetic materials is called

Solution:

The property of attracting iron or other magnetic materials is called magnetism.

QUESTION: 2

Which of the following is not a magnetic substance?

Solution:

Iron, nickel and cobalt are magnetic substances while silver is not a magnetic substance.

QUESTION: 3

Lodestone is a

Solution:

lodestone is a naturally magnetized piece of the mineral magnetite. They are naturally occurring magnets, which can attract iron. The property of magnetism was first discovered in antiquity through lodestones.

QUESTION: 4

Magnet was first discovered about 5000 years ago in the rocks of

Solution:

Magnet was first discovered about 5000 years ago in the rocks of magnesia.

QUESTION: 5

Magnet was discovered by

Solution:

Roughly 4,000 years ago, a Greek shepherd named Magnes is said to have been tending his sheep in a region of northern Greece called Magnesia. He took a step and suddenly found that the nails that held his shoe together and the metal tip of his staff were stuck fast to the rock he was standing on! Intrigued, he began digging and discovered the first recorded lodestone. Lodestones were henceforth known as “magnetite,” probably named after Magnes or Magnesia.

QUESTION: 6

Which types of magnet have two poles close to each other?

Solution:

In horse-shoe types of magnet, there are two poles close to each other.

QUESTION: 7

The material that attracts iron is

Solution:

The material that attracts iron is called magnet.

QUESTION: 8

The end of a free hanging magnet which point towards North is called

Solution:

The magnetic pole near earth's geographic north pole is actually the south magnetic pole. When it comes to magnets, opposites attract. This fact means that the north end of a magnet in a compass is attracted towards the south magnetic pole, which lies close to the geographic north pole

QUESTION: 9

Magnetic strength of the magnet is

Solution:

Magnetic strength of the magnet is concentrated at both the poles of the magnet.

QUESTION: 10

Which one is a magnetic material?

Solution:

Common pin is made of iron so, it a magnetic material.

Related tests