Test: Gas Absorption Principle


11 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Gas Absorption Principle


Description
This mock test of Test: Gas Absorption Principle for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Gas Absorption Principle (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Gas Absorption Principle quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Gas Absorption Principle exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Gas Absorption Principle extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Gas absorption is the process of transferring solute component from liquid solvent to gas mixture. False

Solution:

Explanation: Solute transfer from liquid to gas is known as stripping or desorption. The solute transfer of gas to liquid is known as Absorption.

QUESTION: 2

The equilibrium characteristics of the solubility of gas in liquid helps to determine the

Solution:

Explanation: The equilibrium diagram helps to determine the flux with the help of mass transfer co-efficient and concentration gradient.

QUESTION: 3

Solubility of a gas increases with increase in temperature.

Solution:

Explanation: As per the equilibrium solubility curve, if the temperature increases partial pressure increases resulting in decreasing solubility.

QUESTION: 4

Which of the following is not an example of ideal solution?

Solution:

Explanation: Only adjacent homologous series falls in ideal solution category. Here, isobutane is an alkane and olefins are alkenes.

QUESTION: 5

 According to Raoult’s law, for a pure component solution the partial pressure is equals to

Solution:

Explanation: Generally, Raoult’s law states that, equilibrium partial pressure of a component at certain conditions equals to the product of the mole fraction and the vapour pressure. For a pure component (i.e.) mole fraction equals one.
Therefore, the partial pressure equals vapour pressure.

QUESTION: 6

According to Hendry’s law,
a) Y=(p/P)
b) Y=(p* P)
c) p=(Y/P)
d) p=(Y*P)
Where, Y=equilibrium mole fraction in vapour
pA= partial pressure
P= Total pressure

Solution:

Explanation: For a straight line Y=m*x, the law proved by Hendry. (i.e.) Y=(y/P) =m*x.

QUESTION: 7

Match the following
1) Hendry’s law – a)Ideal solution
2) Dalton’s law – b)Non- Ideal solution
3) Raoult’s law -c)Sum of partial pressure 

Solution:

Explanation: Dalton proved a generalized equation states that total pressure is equals to the sum of the partial pressure of the components. Raoult’s law is applicable for only ideal solution since the partial pressure is equals to the product of mole fraction and the vapour pressure.

QUESTION: 8

Find the false statement for the better choice of absorbent.

Solution:

For a better choice of absorbent, the viscosity should be low to get the rapid absorption rates, low pressure drops in absorption tower.

QUESTION: 9

Find the most common example for absorption.

Solution:

Explanation: Since air won’t dissolve in water the affinity of nitrogen towards the water will be more which converts ammonia into ammonium solution. But in other options the hydrocarbons easily dissolves in polar solvents.

QUESTION: 10

Find the improper characteristic of ideal solution.

Solution:

Explanation: Because the vapour pressure only varies linearly with compositions.

QUESTION: 11

Find the most common example for absorption.

Solution:

Explanation: Since air won’t dissolve in water the affinity of nitrogen towards the water will be more which converts ammonia into ammonium solution. But in other options the hydrocarbons easily dissolves in polar solvents.