Test: Gender - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Gender - 1


Description
This mock test of Test: Gender - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Gender - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Gender - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Gender - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Gender - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This refers to physical or verbal behaviour that is of a sexual nature and against the wishes of a woman.

Solution:

Sexual harassment refers to physical or verbal behaviour that is of a sexual nature and against the wishes of a women. Women's movement led the Supreme Court to formulate guidelines in 1997 to protect women against sexual harassment at the workplace and within educational institutions.

QUESTION: 2

Indian woman who first wrote autobiography

Solution:
Rassundari Devi was a Bengali writer who is identified as the author of first full-fledged autobiography in modern Bengali literature. She is among the earliest woman writers in Bengali literature.

She was born in west Bengal and the first Indian woman to write an autobiography and the first Bengali to write an autobiography.[citation needed] Aamar Jiban (My Life), her autobiography, was published in 1876.

She was the first woman in India who studied the history of India.
QUESTION: 3

1800-1890 birth year and death year of

Solution: Rashsundari Devi
Born: 1810 Pabna, West Bengal, British India Died: 1890Occupation: Writer Language: BengaliNationality: Indian Bengali
QUESTION: 4

The Samoan Islands are part of a large group of small islands in the southern part of the

Solution:

the Samoan Islands are an archipelago covering 3,030 km2 (1,170 sq mi) in the central South Pacific.

QUESTION: 5

In the ____, according to research reports on Samoan society, children did not go to school. They learnt many things, such as how to take care of children or do household work from older children and from adults

Solution:

In the 1920, according to research reports on Samoan society, children did not go to school. They learnt many things, such as how to take care of children or do household work from older children and from adults.

QUESTION: 6

In Samoan society, children used did the following activities except

Solution:

According to the reports of the research, Samoan children did not go to school. They engaged themselves in many different activities. They learnt from their elders how to take care of children or do housework.

QUESTION: 7

If a boy has put in a lot of effort into making a special birthday gift for his friend and this friend does not say anything about this, then the boy may feel

Solution:

Being De-valued means treating someone or something as if they or it does not have importance. This definition fits perfectly in the answer, hence the answer is de-value.

QUESTION: 8

A person can be a girl, a sister and a musician is an example of

Solution:

Identity: Identity is a sense of self-awareness of who one is. Typically, a person can have several identities. For example, a person can be a girl, a sister and a musician.

QUESTION: 9

Which of the following statement is False

Solution:
QUESTION: 10

Following points show the preference is given to boys as compared to girls except

Solution:

Even though when a girl is born she is said to be goddess but with time females are discriminated.

Similar Content

Related tests