Test: General Awareness - 3


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness - 3


Description
This mock test of Test: General Awareness - 3 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness - 3 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which among the following states of India have common borders with Pakistan? 

Solution:

Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat have common borders with Pakistan.

QUESTION: 2

Which of the following factors influence ocean currents?
1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind. 
3. Ocean water density 
4. Revolution of the Earth

Q. Select the correct answer using the codes given below 

Solution:

Factors that influence the ocean current are rotation of the earth, air pressure and wind and ocean water density. Revolution of the earth causes seasons and time change. 

QUESTION: 3

Consider the following statements  
1. A hurricane acquires its spin from the Coriolis Effect.
2. The diameter of the hurricane decreases as it moves away from low latitudes. 
3. The diameter of a hurricane is never below 150 km.

Q. Which of the statements given above is/are correct? 

Solution:

Hurricanes begin as tropical disturbances in warm ocean waters with surface temperatures of at least 80 degrees Fahrenheit (26.5 degrees Celsius). In a category 1 hurricane, wind rage from 120-152 km. 

QUESTION: 4

Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source? 

Solution:

Son, and Narmada rivers originate from Amarkantak region. While Mahanandi originates from shiwa mountaied in the Chhattigarh. 

QUESTION: 5

Consider the following statements  
1. The Earth does not move along its orbit at a constant rate. 
2. The Earth moves fastest at perihelion and slowest at aphelion.

Q. The above statements are true of which one of the following laws? 

Solution:

The point of Kpler’s IInd law is that, although the orbit is symmetric, the motion is not. A
planet speeds up as it approaches the Sun, gets its greatest velocity when passing closest, then
slows down again and the earth moves fastest at perihelion and slowest at aphelion. 

QUESTION: 6

Which one of the following countries does not border with China? 

Solution:

Thailand does not have a border with China. The 14 countries touch the border of china
which are India, Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Russia,
North Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan and Nepal. 

QUESTION: 7

To Earth moves around the Sun in an elliptical trajectory due to gravity. If another Sun like star is brought near the Earth, what will be the shape of the trajectory?  

Solution:

The shape of the trajectory will be undeterministic. 

QUESTION: 8

Which one of the following is the correct sequence of the following topographical features found from upper to lower course of a river?

Solution:

Correct sequence is Rapids-Ox-bow Lake-Estuary Rapids are sections of a river where the river bed has a relatively steep gradient, causing an increase in water velocity and turbulence. An ox-bow lake is a U-shaped body of water that form when a wide meander from the main stem of a river is cut off, creating a free-standing body of water. An estuary is a body of water formed where freshwater rivers and streams flows into the ocean, mixing with the seawater. 

QUESTION: 9

During the Indian monsoon season 

Solution:

Tropical easterly jet stream occurs near the tropopause over Southeast Asia, India and Africa during summer. This jet is closely connected to the Indian and African summer monsoons. The existence of this jet implies that there is a deep layer of warm air to the north of the jet and colder air is of course associated with the maximum heating taking place over India in summer, while the colder air is over the ocean. The difference in heating and cooling and the ensuing pressure gradient is what drives this jet.

QUESTION: 10

Which one among the following is not a Baltic nation?  

Solution:

Baltic Nations are those that have shorelines along the Baltic Sea. The group of countries presently referred Baltic States is Estonia, Latvia, and Lithuania. Slovakia is not a Baltic state. 

QUESTION: 11

The Buddha has been eulogized as an ocean of wisdom and compassion in

Solution:

Buddha has been eulogized as an Ocean of Wisdom and Compassion in Amarkosha. The Amarakosha is a thesaurus of Sanskrit written by the ancient Indian scholar Amarasimha.

QUESTION: 12

Rajendra I was the son of?

Solution:

Rajendra I was the son of Chola King Rajaraja. 

QUESTION: 13

Where is the world's highest volcanic mountain Cotopaxi located?

Solution:

Cotopaxi is an active stratovolcano in the Andes Mountains, located in the Latacunga canton of Cotopaxi Province Ecuador, in South America.

QUESTION: 14

Line of Capricorn does NOT go through which of the following countries?

Solution:

Starting at the Prime Meridian and heading eastwards, the Tropic of Capricorn passes through 10 countries: Namibia, Botswana, South Africa, Mozambique, Madagascar, Australia, Chile, Argentina, Paraguay, and Brazil.

QUESTION: 15

If any Fundamental Right of a citizen is breached then under Article 226 of Indian Constitution he can move to ______.

Solution:

Article 226 of Constitution of India deals with Power of High Courts to issue certain writs for enforcement of Fundamental Rights.

QUESTION: 16

Medium term loans are provided for a period of _____.

Solution:

Medium loans are those loans such as 1 to 5 years the interest rate is up to 36% also medium loans are the unsecured ones in most of the cases. EMI of such loans is more than the long terms loans.

QUESTION: 17

The value of acceleration due to gravity (g) ______________________________.

Solution:

The value of g on earth is maximum at poles and decreases as we go from poles to the equator and is minimum at the equator.

QUESTION: 18

Saturated carbon compounds can form which types of chain structures?

I. Straight chain

II. Branched-chain

Solution:

Saturated carbon compounds can form both Straight-chain and Branched chain structures.

QUESTION: 19

How is the nitrogen taken up by the plants?
I. In the form of inorganic nitrates or nitrites
II. In the form of organic compounds
III. Directly taken up from the atmosphere

Solution:

Plants take nitrogen from the soil by absorption through their roots as amino acids, nitrate ions, nitrite ions, or ammonium ions. Most nitrogen obtained by terrestrial animals can be traced back to the eating of plants at some stage of the food chain.

QUESTION: 20

Which of the following plants have root nodules?

Solution:

A legume is a plant or its fruit or seed in the family Fabaceae. Legumes are grown agriculturally, primarily for their grain seed called pulse, for livestock forage and silage, and as soil-enhancing green manure. Many legumes have root nodules that provide a home for symbiotic nitrogen-fixing bacteria called rhizobia.