Test: General Awareness - 6


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness - 6


Description
This mock test of Test: General Awareness - 6 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness - 6 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following events characterized by Montague as “Preventive Murder”?

Solution:

Edwin Montague condemned O'Dwyer's severity at Jalianwala Bagh, and called it as “Preventive Murder”.

QUESTION: 2

Which of the following Pallava Kings assumed the title of "Vatapikonda" after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulekesin II?

Solution:

Narasimha Varman took the title of Vatapikonda when he defeated Pulakeshin II and captured Vatapi after the Battle of Vatapi in 642 AD.

QUESTION: 3

The latitudes that pass through Sikkim also pass through

Solution:

The latitudes that pass through Sikkim also pass through Rajasthan.

QUESTION: 4

The seasonal reversal of winds is typically characteristic of

Solution:

Monsoon is traditionally defined as a seasonal reversing wind accompanied by corresponding changes in precipitation but is now used to describe seasonal changes in atmospheric circulation and precipitation associated with the asymmetric heating of land and sea.

QUESTION: 5

Which of the following bodies does not /do not mention in the constitution?

1. National development council
2. Planning Commission
3. Zonal Council

Solution:

National Development Council (NDC) is an executive body established by the Government of India in August 1952, which is neither a constitutional nor a statutory body. The Planning Commission is a non-constitutional and non-statutory body and is responsible to formulate five years plan for social and economic development in India.
Zonal Councils are not Constitutional bodies unlike Interstate Council, which is a statutory body established under article 263.

QUESTION: 6

Which of the following constitute Capital Account?

1. Foreign loans
2. Foreign Direct Investment
3. Private Remittances
4. Portfolio Investment

Q. Select the correct answer using the code given below

Solution:

The components of the capital account include foreign investment and loans, banking and other forms of capital, as well as monetary movements or changes in the foreign exchange reserve.

QUESTION: 7

A ray of light traveling obliquely from denser to rarer medium

Solution:

A ray of light traveling obliquely from denser to rarer medium bends away from the normal

QUESTION: 8

Breath analyzers used by police to test drunken drivers works on the chemical basis of

Solution:

Breath analyzers used by police to test drunken drivers works on the chemical basis of Acid-base reactions.

QUESTION: 9

Pneumatophores are found in

Solution:

Pneumatophores are specialized root structures that grow out from the water surface and facilitate the aeration necessary for root respiration in hydrophytic trees such as many mangrove species.

QUESTION: 10

Which of the following glands regulates calcium level?

Solution:

Parathyroid Hormone (PTH) from the parathyroid glands regulates calcium level and it's needed for muscle contraction and blood clotting. It's critical to maintaining a plasma concentration of Ca+2. PTH is essential for life because of the calcium effect on neuromuscular capability.

QUESTION: 11

Which of the following best explain why the lower course of a river is sometimes chocked with sediments?

1. The valley of a river is widest in its lower course. 
2. The velocity of a river in its lower course is low. 
3. The delta sometimes develops in a river’s lower course. 
4. Much of the river water is drawn for irrigation in the lower course

Q. Select the correct answer using the codes given below. 

Solution:

The lower course of a river is sometimes chocked with sediments because the valley of a river is widest in its lower course, the velocity of a river in its lower course is low and the delta sometimes develops in a river’s lower course. 

QUESTION: 12

The Vindhyan system of rocks is important for the production of  

Solution:

The Vindhyan system of rocks is important for the production of precious stones and building materials. The system derives its name from the Vindhyan hills where its rocks are prominently exposed. It forms a dividing line between the Ganga Plain and the Deccan. The main rocks of the Vindhyan system are coarse, medium and fine textured sandstones, shales and limestones. The Vindhyan system of rocks bear out precious stones, ornamental stones, diamonds, building materials, and raw materials for cement, lime, glass and chemical industries 

QUESTION: 13

Why do Fold Mountains have enormous thickness of sedimentary rocks?  

Solution:

Fold Mountains form when two tectonic plates move together (a convergent plate boundary). Fold Mountains form from sedimentary rocks that accumulate along the margins of continents.

QUESTION: 14

Mr. X has been invited to participate in a conference to be held at Buenos Aires. He has chosen the following shortest flight route

Mumbai to Frankfurt (non-stop)
Frankfurt to Sao Paulo (non-stop) 
Sao Paulo to Buenos Aires (non-stop) 

Which one of the following seas will likely to be flown over by Mr X?

Solution:

Mr X will likely to be flown over Black Sea. Since Black Sea is bounded by Europe, Anatolia and Caucasus, it is ultimately connected to the Atlantic Ocean. 

QUESTION: 15

The rainfall distribution pattern over the Ganga basin decreases from the 

Solution:
QUESTION: 16

Consider the following statements with regard to the mining industry of India

1. The spatial distribution of minerals is uneven.
2. The mining industry since colonial days has been export-oriented.

Q. Which of the statements given above is/are correct? 

Solution:

Both statements are correct. 

QUESTION: 17

Consider the following statements about black soil of India

1. Black soil becomes sticky when it is wet.
2. Black soil contains adequate nitrogen as well as phosphorus required for the growth of plants.

Q. Which of the statements given above is/are correct? 

Solution:

Black soils become sticky when it is wet. It is rich in iron, lime, calcium, Magnesium, carbonates, and alumina and poor in Phosphorous, Nitrogen and Organic matter. The soil is black in colour because it is volcanic in origin. It is created from igneous rocks and is also called ‘regur soil’. 

QUESTION: 18

Match the following

Solution:

1. Chinook wind-Rocky Mountains 
2. Foehn- Northern slopes of the Alps 
3. Sirocco- North African desert 
4. Mistral- Southern slopes of Alps 

QUESTION: 19

Arrange the following oil refineries of India from west to East

1. Koyali
2. Bonington
3. Mathura
4. Haldia

Q. Select the correct answer using the code given below

Solution:

The oil refineries of India from west to east: Koyali (Gujarat), Mathura (U.P), Haldia (West Bengal), Bonington (Assam). 

QUESTION: 20

According to the Census 2011, which one among the following Union Territories has the least population? 

Solution:

According to census 2011, the least population is in Lakshadweep i.e. 64,429(0.01 % of total population).