Test: General Awareness - 8


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness - 8


Description
This mock test of Test: General Awareness - 8 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness - 8 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness - 8 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness - 8 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness - 8 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The gas used in a refrigerator is  

Solution:

This sudden opening allows the gas to expand, rapidly dropping the pressure and the temperature.

 

QUESTION: 2

The Celsius temperature is a/an  

Solution:

The degree Celsius (°C) can refer to absolute temperature. 

QUESTION: 3

Light Emitting Diode (LED) converts  

Solution:

Light Emitting Diode (LED) is semiconductor device – a forward bias p-n junction diode which converts electrical energy into light energy. 

QUESTION: 4

Dual Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) is used to measure  

Solution:

Dual Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) is used to measure the density or strength of bones. 

QUESTION: 5

The main source of energy in sun is  

Solution:

The sun is the star at the center of the solar system. It generates its energy by nuclear fusion of hydrogen nuclei into helium. 

QUESTION: 6

By what mechanism does scent spread all over the room if the lid is opened?  

Solution:

Diffusion refers to the process by which molecules intermingle as a result of their kinetic energy of random motion. 

QUESTION: 7

Which one among the following is not a correct statement?

Solution:

Hydrogen ion has one proton.

QUESTION: 8

Which one among the following colours has the highest wavelength?  

Solution:

Different colours in increasing order of their wavelength: violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red. 

QUESTION: 9

Dispersion process forms spectrum due to white light falling on a prism. The light wave with shortest wavelength 

Solution:

The light wave with shortest wavelength i.e. violet refracts the most. 

QUESTION: 10

Magnetic, electrostatic and gravitational forces come under the category of 

Solution:

All these forces don’t need any physical contact to exist hence, non-contact forces. 

QUESTION: 11

Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was

Solution:

Canal system of Firoz Shah Tughlaq: To support the newly founded city of Hissar-i-Firoza, in 1355, he constructed a double system of canals from the Yamuna to Sutlej.
 

QUESTION: 12

Which among the following musical instruments is the finest example of Hindu-Muslim harmony in a musical instrument?

Solution:

Amir Khusrau emerged as a great musician in the Sultanate period. He invented ‘Sitar’ with a combination of Irani Tambora and Indian Veena. He combined some Indian and Persian melodies elegantly and introduced some new melody styles like Iman, Zilf, and Sajgari, etc.
 

QUESTION: 13

Which of the following region is covered by tropical evergreen forest?

Solution:

In India, tropical evergreen forests are found in the western slopes of the Western Ghats in States such as Kerala and Karnataka.

QUESTION: 14

Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

Solution:

Saddle Peak is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands.
 

QUESTION: 15

The theory of ‘basic structure of the Constitution’ implies

Solution:

In Kesavananda Bharati’s case, the Supreme Court invoked this doctrine of the basic structure. The doctrine of non-amendability of the basic features of the Constitution implies that there are certain provisions in the Constitution which cannot be amended even by the following prescribed procedure under Article 368.

QUESTION: 16

Which of the following equation is/are INCORRECT?
I. NI = NDP + Net Foreign Income
II. GNP = GDP + Net Foreign Income
III. NDP = GNP – Depreciation 

Solution:

NI=NDP + net foreign income, GNP = GDP + Net income inflow from abroad – Net income outflow to foreign countries & Net Domestic Product = GDP - Depreciation of the Capital goods.
 

QUESTION: 17

The ratio of the intensity of magnetisation to the magnetisation force is known as 

Solution:

In electromagnetism, the magnetic susceptibility is one measure of the magnetic properties of a material. The susceptibility indicates whether a material is attracted into or repelled out of a magnetic field.

QUESTION: 18

The most common lanthanide is-

Solution:

The lanthanides have a bright silvery appearance. Five of the elements (lanthanum, cerium, praseodymium, neodymium, and europium) are very reactive. When exposed to air, they react with oxygen to form an oxide coating that tarnishes the surface.

QUESTION: 19

In old age, skin became wrinkled due to

Solution:

The loss of the elastic tissue (elastin and collagen) in the skin with age causes the skin to hang loosely. This is caused by a flattening of the area where the epidermis and dermis (layer of skin under the epidermis) come together. Skin becomes more easily bruised. This is due to thinner blood vessel walls as we age.

QUESTION: 20

The famous book Systema Naturae is written by– 

Solution:

The 10th edition of Systema Naturae is a book written by Swedish naturalist Carolus Linnaeus and published in two volumes in 1758 and 1759, which marks the starting point of zoological nomenclature.