Test: General Awareness - 9


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness - 9


Description
This mock test of Test: General Awareness - 9 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness - 9 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness - 9 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness - 9 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness - 9 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who among the following was not a contemporary of the other three?

Solution:

Milinda does not belong to the time period of the other three.

QUESTION: 2

Consider the following 
1. Tughlaqabad Fort
2. Lodhi garden 
3. Qutub Minar 
4. Fatehpur Sikri 
The correct chronological order in which they were built is  

Solution:

Qutab Minar in 1193
Tughlaqabad fort  in 1321
Lodhi garden in 1444
Fatehpur Sikri in 1569
 

QUESTION: 3

Whose experiments proved that the speed of light was always the same? 

Solution:

Michelson and Marley proved that the speed of light was always the same.

QUESTION: 4

Where are the Balearic Islands located?

Solution:

The Balearic Islands are an archipelago off eastern Spain, in the Mediterranean Sea.

QUESTION: 5

Who’s salary is charged on the consolidated fund of India?
I. Chairman of UPSC
II. President of India 
III. Judges of Supreme Court

Solution:

Salary and Allowances of the President, Speaker / Deputy Speaker of Lok Sabha, Chairman/ Deputy Chairman of Rajya Sabha, Salaries and Allowances of Supreme Court judges, Pensions of Supreme Court as well as High Court Judges, Salaries and Allowances of CAG, Lok Pal are withdrawal from Consolidated Fund of India.

QUESTION: 6

Supply-Side economics lays greater emphasis on ______.

Solution:

Supply-side economics is the theory that says increased production drives economic growth. So, supply-side economics lays greater emphasis on Producer. The factors of production are capital, labour, entrepreneurship, and land.
 

QUESTION: 7

Diffusion of light in the atmosphere takes place due to

Solution:

Diffusion of light in the atmosphere takes place due to dust particles.

QUESTION: 8

On the labels of the bottles, some soft drinks are claimed to be acidity regulators. They regulate acidity using

Solution:

Soft drinks are claimed to be acidity regulators. They regulate acidity using bicarbonate salts.

QUESTION: 9

Which one among the following metals is more reactive than hydrogen?

Solution:

The metals copper, silver gold and platinum are less reactive than hydrogen and they do not replace hydrogen from water or acid. Reactivity series is as follows:
Potassium;Sodium;Calcium;Magnesium;Aluminium;Zinc;Carbon;Tin;Lead;Hydrogen;Copper;Silver;Gold.

QUESTION: 10

What is the most conspicuous salient feature of people with ‘progeria’?

Solution:

Progeria is a rare genetic condition that causes a person to age prematurely. Children with progeria appear healthy, but by the age of 2 years, they look as if they have become old too fast.

QUESTION: 11

Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following

Solution:

Anekantavada refers to the Jain doctrine about metaphysical truths that emerged in ancient India. It states that the ultimate truth and reality is complex and has multiple aspects.

QUESTION: 12

Who built the lbadat Khana at Fatehpur Sikri?

Solution:

The Ibadat Khana(House of Worship) was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar (r. 1556–1605) at Fatehpur Sikri to gather spiritual leaders of different religious grounds so as to conduct a discussion on the teachings of the respective religious leaders.
 

QUESTION: 13

Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct? 

Solution:

Chinook winds melt the snow which protects the wheat plants during winter and hence are considered harmful to wheat cultivation.
 

QUESTION: 14

Which one among the following peaks is the highest?

Solution:

Dhaulagiri (Nepal) is the seventh highest mountain in the world at 8,167 meters (26,795 ft) above sea level and highest among the given peaks.

QUESTION: 15

The Seventh Schedule of the Constitution of India contains a provision regarding

Solution:

Seventh Schedule: Division of subjects for powers and responsibilities in the union, state, and concurrent lists.
 

QUESTION: 16

Consider the following statements with regard to SLR 
1. To meet SLR, commercial banks can use cash only. 
2. SLR is maintained by the banks with themselves. 
3. SLR restricts the banks' leverage in pumping more money into the economy. 
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

SLR can be maintained either in cash or in assets that RBI suggests.

QUESTION: 17

In a three pin plug, the longest pin should be connected to

Solution:

In a three pin plug longest pin should be connected to the ground terminal. The ground pin is the largest to supply the additional voltage that can give an electric shock. And being the longest it can touch before the live and neutral terminal.

QUESTION: 18

Cathode rays have 

Solution:

A cathode ray is a beam of electrons and electrons have mass and charge both.

QUESTION: 19

Which one of the following pairs is incorrectly matched?

Solution:

Color blindness is a genetic condition caused by a difference in how one or more of the light-sensitive cells found in the retina of the eye respond to certain colors. These cells, called cones, since wavelengths of light, and enable the retina to distinguish between colors.
 

QUESTION: 20

The red colour of the red sea is due to the presence of :

Solution:

The Red Sea got its name because of a type of algae called Trichodesmium Erythraeum, which is found in the sea.