Test : General Science - 1


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : General Science - 1


Description
This mock test of Test : General Science - 1 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test : General Science - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : General Science - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : General Science - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : General Science - 1 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Why does ice covered in sawdust not melt quickly?

Solution:

Saw dust is used to cover ice because it is poor conductor of heat. It did not let the ice melt quickly, as it does not transfer the heat of the surrounding to the ice.

QUESTION: 2

The washing machine works on the principle of ____________

Solution:

The washing machine works on the principle of Centrifugation.

QUESTION: 3

An air bubble in water will act like a: 

Solution:

Air is optically rarer than water, the ray of light bends away from the normal at the point of incidence when moving from water to air while it bends towards the normal while moving from air to water. It is clearly visible that the air bubble acts as a DIVERGING LENS (concave lens) in water.

QUESTION: 4

The frequency of direct current is ____________

Solution:

DC implies no changes in value. Frequencies of signals are defined by how many changes per time, e.g. 60 cycles per second. In case of DC with there are 0 changes per second. Hence the frequency of DC is zero.

QUESTION: 5

If a body is moving on a circular path, what is its average velocity if it completes one cycle in one second?

Solution:

When a body is moving in a circular path, its average velocity when it complete one cycle in one second is zero.

QUESTION: 6

Carnotite is an ore/mineral of _________. 

Solution:

Carnotite an important uranium ore.

QUESTION: 7

There is a protocol signed to reduce production of CFC, known as -

Solution:

The Montreal Protocol is an international environmental agreement with universal ratification to protect the earth’s ozone layer by eliminating use of ozone depleting substances (ODS) like CFC, which would otherwise allow increased UV radiation to reach the earth.

QUESTION: 8

Malachite is an ore/mineral of -

Solution:

Malachite is an ore/mineral of copper.

QUESTION: 9

Which among the following will be a negative ion?

Solution:

Negative ion which is created by an electron gain and it has more electrons than protons.

QUESTION: 10

Why metals conduct electricity?

Solution:

Metals conduct electricity because of free electrons.

QUESTION: 11

 What is the largest component of lower atmosphere, by total volume?​

Solution:

By volume, Nitrogen is the largest component of the lower atmosphere.

QUESTION: 12

Acetic Acid is another name for which of the following?

Solution:

Acetic acid is also known as vinegar.

QUESTION: 13

The reaction of Copper Sulphate and Iron produces Iron Sulphate and __________.

Solution:

The reaction of Copper Sulphate and Iron produces Iron Sulphate and Copper. It is a single displacement reaction.

QUESTION: 14

If the mass of an object is 60 kgs, what will be its weight on the moon? (N=Newton)

Solution:

mass of object,m = 60 kg

g = 9.8 m/s^2

So, weight of object on earth = mg

= 60×9.8

= 588 N

Weight of object on moon = 1/6 ×

(weight of object on earth)

= 1/6 × 588

= 98 N

QUESTION: 15

The side mirrors of vehicles are of which type of mirrors?

Solution:

The convex mirror produces an upright image of any object and offers a wide viewing area as compared to the plane mirror. The usage of this type of mirror can be perceived on the car rear-view mirror, side-view mirror and even the motorcycles.

QUESTION: 16

UV rays coming from Sun, majorly causes which cancer? 

Solution:

Ultraviolet (UV) radiation from the sun or sunbeds is the main cause of skin cancer.

QUESTION: 17

Which drug is used as an Antidiabetic drug?

Solution:

Metformin is an oral antidiabetic drug for the treatment of diabetes.

QUESTION: 18

Which of the following is a viral disease?

Solution:

- Poliomyelitis is an acute communicable disease of humans caused by a human enterovirus of the Picornaviridae family.
- Tetanus is an infection caused by bacteria called Clostridium tetani.
- Leprosy is a disfiguring disease caused by the Mycobacterium leprae bacteria.
- Plague is caused by the bacteria Yersinia pestis.

QUESTION: 19

Contraction of heart is also known as -

Solution:

Diastole is that part of the cardiac cycle during which the heart refills with blood after the emptying done during systole which is also known as contraction.

QUESTION: 20

Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?

Solution:

Azadirachta indica is botanical name of neem. It is a multipurpose tree that is highly popular in India, where it provides food and insecticide, and is used for its great number of ethnomedicinal properties

Related tests