Test : General Science - 6


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : General Science - 6


Description
This mock test of Test : General Science - 6 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test : General Science - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : General Science - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : General Science - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : General Science - 6 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Soap bubble attains spherical shape due to ______.

Solution:

The Surface tension of water provides the necessary wall tension for the formation of bubbles with soap water. The tendency to minimize that wall tension pulls the bubbles into spherical shape.

QUESTION: 2

Speed of light is maximum in _____.

Solution:

In absolute vacuum, there are no particles, no material medium, nothing. So, there is no reflection, refraction, diffraction, etc. That is why it travels the fastest in vacuum.

QUESTION: 3

What is the SI unit of electric current?

Solution:

The SI unit for measuring an electric current is the ampere, which is the flow of electric charge across a surface at the rate of one coulomb per second. Electric current is measured using a device called an ammeter.

QUESTION: 4

If the force applied on the object is in the direction opposite to the direction of motion, the speed of the object __________.

Solution:

If the force applied on the object is in the direction opposite to the direction of motion, the speed of the object decreases.

QUESTION: 5

Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond?

Solution:

HF compounds has the strongest hydrogen bond.

QUESTION: 6

Ozone hole is caused by chemicals like _____.

Solution:

The chief ozone-depleting substances include chlorofluorocarbons (CFCs), carbon tetrachloride, hydrochlorofluorocarbons (HCFCs) and methyl chloroform.

QUESTION: 7

Who invented Neon Lamp?

Solution:

Georges Claude invented Neon Lamp.

QUESTION: 8

Which is used as an Air pollution indicator? 

Solution:

Lichens are widely used as environmental indicators or bio-indicators. Because of their sensitivity lichens are particularly significant biological indicators of air pollution.

QUESTION: 9

The study of mountains is known as -

Solution:

The study or science of mountains and their formation is called Orology.

QUESTION: 10

An example of hormone is -

Solution:

Oxytocin is an hormone that is normally produced in the hypothalamus and stored in the posterior pituitary gland.

QUESTION: 11

Optical fiber works on which of the following principle of light?

Solution:

Optical fibre work on the principle of Total Internal Reflection of Light. In optical fibre, when light traveling in an optically dense medium hits a boundary at a steep angle (larger than the critical angle for the boundary), the light is completely reflected. This is called total internal reflection.

QUESTION: 12

Why does water tank appear shallower when viewed from the top?

Solution:

Water Tank appears shallower when viewed from the top due to refraction of light. This virtual depth is known as apparent depth.

QUESTION: 13

Which colour is formed when Red and Green are mixed?

Solution:

Yellow colour is formed when Red and Green are mixed.

QUESTION: 14

What is the SI unit of frequency?

Solution:

The SI unit of frequency is the hertz (Hz),  named after the German physicist Heinrich Hertz; one hertz means that an event repeats once per second.

QUESTION: 15

RDX was invented by 

Solution:

RDX, the abbreviation of this word is Research Department Explosive, is also called cyclonite. It is powerful explosive discovered by Georg Friedrich Henning of Germany and patent in 1898 but not used until World War II when most of the warring powers introduced it. 

QUESTION: 16

The two elements that are frequently used for making transistors are

Solution:

Silicon and germanium are frequently used for making transistors.

QUESTION: 17

Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

Solution:

Brass gets discolored because of the presence of Hydrogen Sulphide in air.

QUESTION: 18

Which of the following is the largest mammal?

Solution:

Blue Whale is the largest known mammal

QUESTION: 19

What is the full form of RNA?

Solution:

Ribo Nucleic Acid (RNA) is a polymeric molecule essential in various biological roles in coding, decoding, regulation, and expression of genes.

QUESTION: 20

Which of the following are longest cells of human body?

Solution:

The longest cells in the human body are nerve cells. The longest cells in the human body are the nerve cells whose cell bodies are located in the base of spinal cord and whose axons run down to the ends of toes.

Related tests