Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012)


30 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012)


Description
This mock test of Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Geography Of India - 1 (2019 - 2012) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to the management of minor minerals in India, consider the following statements:
1. Sand is a 'minor mineral' according to the prevailing law in the country.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Centre Government.
3. State Governments have the power to frame rules to prevent illegal mining of minor minerals.

Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:
  • By and large non-metallic non-energy minerals fall under 'Minor' category. So #1 is true.
  • Section 15 of MMDR Act, 1957 empowers state governments to frame rules for regulating the grant of quarry leases, mining leases or other mineral concessions in respect of minor minerals; accordingly all state governments and some union territories have framed their own rules in this regard. So, that means #2 is false, and #3 is correct. Accordingly, A: 1 and 3 only.
QUESTION: 2

Consider the following statements:
1. As per recent amendment to the India Forest Act, 1927, forest dwellers have the right to fell the bamboos grown on the forest areas.
2. As per the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, bamboo is a minor forest produce.
3. The Scheduled Tribes and other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act , 2006 allows ownership of minor forest produce to forest dwellers.

Which of the following statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:
  • Indian Forest Act was amended to omit the word "bamboos" from the definition of tree, to exempt bamboos grown on non-forest area from the requirement of permit for felling or transit under the said Act, and would encourage bamboo plantation by farmers resulting in the enhancement of their income from agricultural fields. So, #1 is wrong.
  • In both b and c, statement #3 is common, so we've to accept it as true without verifying. Forest rights Act: Section 2(i) Minor forest produce includes bamboo, brushwood, honey, wax etc. So, #2 is right. Thus answer is b.
QUESTION: 3

Which is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?

[2019]

Solution:

Aliyar (Tamiln adu), Isapur (Maharashtra) and Kangsabati (W.Bengal) are water Reservoirs.

QUESTION: 4

Consider the following states:
1. Chattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha

With reference to the states mentioned above, in terms of percentage of forest cover to the total area of State, which one of the following is the correct ascending order?

[2019]

Solution:

In terms of % forest cover: Madhya Pradesh: 25%, Odisha: 31%, Chattisgarh: 42%,  Maharashtra: 15%. Thus Maharashtra (3) is lowest and Chattisgarh (1) is highest forest cover in % term. So, pattern should be 3-_-_-1.
There is only one such option c.

QUESTION: 5

Consider the following pairs:

Which of the pair given above are correctly matched

[2019]

Solution:

The Chandrabhaga (Bhima) river flows through the Pandharpur. Tiruchirappalli, situated on the banks of the river Cauvery is the fourth largest city in Tamil Nadu.
Hampi, the 14th century capital of one of the greatest empires of medieval India called the Vijayanagar Empire, lies in the state of Karnataka protected by the tempestuous river Tungabhadra. So #3 is wrong, by elimination answer is a.

QUESTION: 6

Which one of the following national parks lies completely in the Temperate alpine zone?

[2019]

Solution:

From the given options, Valley of flowers is completely in the temperate zone.

QUESTION: 7

Among the following cities, which one lies on a longitude closest to that of Delhi?

[2018]

Solution:
  • Delhi is at 28°40?N (Longitude) and 77°20?E (Latitude) A. Bangalore: 12° 58' N, 77° 38' E.B. Hyderabad: 17° 20' N, 78° 30' E C. Nagpur: 21° 09' N, 79° 09' E D. Pune: 18° 31' N, 73° 55' E.
  • Thus, Latitude wise, Bangalore can be said to be the closest
QUESTION: 8

Which one of the following is an artificial lake?

[2018]

Solution:

(A) Kodaikanal has 154-year-old, artificially-built lake.
(B) Kolleru Lake Situated in Andhra Pradesh, it is the largest fresh water lake of Indi(a) It is located between the deltas of the Krishna and Godavari rivers in the Krishna and Godavari districts. The lake serves as a natural flood balancing reservoir for the two rivers, it's also a Ramsar convention site.
(C) Nainital is situated in the foothills of the Himalayas, with the pear-shaped Naini lake at its centre.
(D) Renuka Lake Situated in the Sirmaur district of Himachal Pradesh, this lake has been named after the goddess Renuk(a) A lion safari and a zoo are major attractions at Renuk(a) It is a site for the annual fair in the month of November.

QUESTION: 9

At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at

[2017]

Solution:

Odisha state Government's tourism webpage says verbatim that Chandipur beach has a unique distinction on its own.
Unlike other beaches, the sea water here recedes away from the shore line about five km twice a day, an unusual phenomenon, rarely found anywhere.
Therefore answer is "C".Yes, some candidates have been circulating youtube clips of Bhavnagar beach with similar phenomenon, but when it comes to UPSC Answerkey, Government site wins over YouTube or Personal travel diary blogs.

QUESTION: 10

In which of the following regions of India are shale gas resources found? [2016-I]
1. Cambay Basin
2. Cauvery Basin
3. Krishna-Godavari Basin

Select the correct answer using the code given below.

[2016]

Solution:

Research is under process for presence of shale gas in Cambay basin at Mehsana, Ahmedabad and Bharuch districts of Gujarat, Cauvery basin at Nagapattinam in Tamil Nadu and in KG Basin at East and West Godavari districts of Andhra Pradesh.

QUESTION: 11

Which of the following has/have been accorded 'Geographical Indication' status?
1. Banaras Brocades and Sarees
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma
3. Tirupathi Laddu

Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

Banaras Brocades and Sarees (Logo) has been accorded 'Geographical Indication' status. Rajasthani Dal Bati-Churma is not in the list of Geographical Indications in Indus - Therefore option 'C' is correct.

QUESTION: 12

Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

[2015]

Solution:

Andaman and Nicobar Islands is rich in biodiversity. Different types of forests as Tropical Evergreen forests, Moist Deciduous forests, Mangrove forests, Littoral forests are found here.

QUESTION: 13

Consider the following rivers:
1. Vamsadhara
2. Indravati
3. Pranahita
4. Pennar

Which of the above are tributaries of Godavari?

[2015]

Solution:

Major tributaries of the river include the Purna (South), Pravara, Indravati, Manjira River, Bindusara River, Sabari River, Wainganga, and Wardha River.  Pranahita is the name given to the combined flow of the rivers Wardha and Wainganga.

QUESTION: 14

Which one of the following pairs of States of India indicates the eastern most and western most State?

[2015]

Solution:

Arunachal Pradesh and Gujarat are the easternmost and westernmost States.

QUESTION: 15

Consider the following States
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram

In which of the above States do 'Tropical Wet Evergreen Forests' occur?

[2015]

Solution:

Tropical Wet Evergreen Forests are found in Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Nagaland, Tripura, West Bengal and Andaman and Nicobar Island and on the eastern and western slopes of the Western Ghats in such states as Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Maharashtra.

QUESTION: 16

In a particular region in India, the local people train the roots of living trees into robust bridges across the streams. As the time passes, these bridges become stronger. These unique 'living root bridges' are found in

[2015]

Solution:

In the present-day Meghalaya state of northeast India is a form of tree shaping, which creates these suspension bridges, they are handmade from the aerial roots of living banyan fig trees.

QUESTION: 17

With reference to ‘Changpa’ community of India, consider the following statements :
1. They live mainly in the State of Uttarakhand.
2. They rear the Pashmina goats that yield a fine wool.
3. They are kept in the category of Scheduled Tribes.
Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

The Changpa are a semi-nomadic Tibetan ethnic group found mainly in Zanskar region of Jammu and Kashmir. They rear the Pashmina goats that yield a fine wool. They are kept in the category of Scheduled Tribes.

QUESTION: 18

If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the following plants naturally growing there?
1. Oak
2. Rhododendron
3. Sandalwood

Select the correct answer using the code given below.

[2014]

Solution:

Oak and Rhododendron is found in Himalayan region while sandalwood is found in South India.

QUESTION: 19

Consider the following pairs:

Which of the above pairs are correctly matched?

[2014]

Solution:

The Cardamom Hills are southern hills of India and part of the southern Western Ghats located in southeast Kerala and southwest Tamil Nadu. They are not in coromandel coast. Kaimur Range  is the eastern portion of the Vindhya Range extending from  Madhya Pradesh to Bihar. They are not in konkan coast. The Mahadeo Hills are in Madhya Pradesh, state of central India.Mikir hills are in assam i.e. in North East India.

QUESTION: 20

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/ are correctly matched?

[2014]

Solution:

Harike Wetlands is at Confluence of Beas and Satluj/ Sutlej. The Keoladeo National Park formerly known as the Bharatpur Bird Sanctuary in Bharatpur is at the confluence of two rivers, the Gambhir and Banganga. Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes in India located in state of Andhra Pradesh. Kolleru is located between Krishna and Godavari delta.

QUESTION: 21

Consider the following rivers:
1. Barak
2. Lohit
3. Subansiri

Which of the above flows/flow through Arunachal Pradesh?

[2014]

Solution:

Rivers Lohit and Subansiri flow through Arunachal Pradesh. River Barak flows in south Assam and Manipur. River lohit and subanseri flows through Arunachal Pradesh. Barak river flows in sourth Assam and Manipur.

QUESTION: 22

The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of

[2014]

Solution:

Monsoon is the only climate which is having reversal of wind between seasons

QUESTION: 23

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/are correctly matched?

[2014]

Solution:

NH 4 is a major National Highway in Western and Southern India. It connects Mumbai with Chennai. NH 6, runs through Gujarat, Maharashtra, Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand and West Bengal state in India. It connects Surat with  Kolkata. NH 15 is a major National Highway in Western and Northwestern India. NH 15 connects Samakhiali in Gujarat with Pathankot in Punjab.

QUESTION: 24

Consider the following towns of India:
1. Bhadrachalam
2. Chanderi
3. Kancheepuram
4. Karnal

Which of the above are famous for the production of traditional sarees/ fabric?

[2014]

Solution:

Chanderi in Madhyapradesh and Kancheepuram in Tamil Nadu are famous for Silk sarees.

QUESTION: 25

Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.
2. Mica occurs in abundance in Kodarma.
3. Dharwars are famous for petroleum.

Which of the statements given above is/are correct?

[2013]

Solution:

Dharwar rocks are non fossilliferous  rather they are metalliferous. They bear out gold, iron ore, manganese mica, cobalt, chromium, copper, tungsten, lead, nickel, precious stones and budding stones. Kodarma is a store house of mica and Gondwana beds has coal and not natural gass.

QUESTION: 26

Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.

Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

Laterite soil is rusty red in colour due to iron oxide present in it. In the lateritic soil cashews and tapiocas can be grown.

QUESTION: 27

Which of the following is/are the characteristic/ characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3. Low ash fusion temperature

Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

Indian coal has high ash content and low calorific value. It has low sulphur and low phosphorous content but high ash fusion temperature.

QUESTION: 28

The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why? 
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.

Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

Narmada is the largest west flowing river of the peninsular India. Narmada flows westwards through a rift valley between the Vindhyan Range on the north and the Satpura Range on the south. The hilly regions are in the upper part of the basin, and lower middle reaches are broad and fertile areas well suited for cultivation. The river slopes down near Jabalpur where it cascades (a small waterfall, especially one in a series) 15 m into a gorge to form the Dhuan Dhar (Cloud of Mist) fall.

QUESTION: 29

Consider the following pairs:
 

Which of the above pairs is/are correctly matched? 

[2013]

Solution:

Through Corbett National Park Ramganga flows (not Ganga) which is a tributary of Ganges. Through Silent Valley National Park river Bhavani flows which is a tributary of Kaveri.
Kaziranga and Manas are both national parks.

QUESTION: 30

Consider the following statements :
1. The duration of the monsoon decreases from southern India to northern India.
2. The amount of annual rainfall in the northern plains of India decreases from east to west.

Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

Both statements are correct. The amount of rainfall decreases from east to west owing to the progressive decrease in humidity of the winds. Southern part of India, being near to sea, gets rainfall early and for a longer duration than in northern part.

Related tests