Test: Geomorphic Processes


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Geomorphic Processes


Description
This mock test of Test: Geomorphic Processes for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Geomorphic Processes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Geomorphic Processes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Geomorphic Processes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Geomorphic Processes extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Rapid rolling or sliding of earth debris without backward rotation of mass is known as

Solution:

Debris fall is nearly a free fall from vertical or overhanging face.

QUESTION: 2

The capacity of rocks to allow water to pass through it is called_________

Solution:

Porosity is a measure of how much of a rock is open space. This space can be between grains or within cracks or cavities of the rock. Permeability is a measure of the ease with which water can move through a porous rock.

QUESTION: 3

The expansion of the salt depends on

Solution:

Salt expansion normally takes place in arid climates as strong heating causes strong evaporation; leading to its expansion. It is known as salt weathering.

QUESTION: 4

Which is the force that continuously elevate or build up parts of the earth’s surface?

Solution:

Endogenic forces are continuously building up the earth’s surface. The internal forces within the earth are known as endogenic forces.

QUESTION: 5

Weathering can be defined as ___________

Solution:

Weathering is defined as mechanical disintegration and chemical decomposition of rocks through the actions of various elements of weather and climate.

QUESTION: 6

Which one of the following helps in aerating the soil.

Solution:

Meso fauna comprises worm-like animals. They help in aeration and mixing mineral and organic matter.

QUESTION: 7

The given picture shows the process of folding under

Solution:

Folding is a process in which rocks have been molded due to compression beneath the earth surface. This is an endogenic force.

QUESTION: 8

In weathering ________

Solution:

Weathering is an in-situ or on-site process. Very little or no motion of materials takes place in weathering.

QUESTION: 9

Soil developing from recently deposited alluvium or glacial is considered as young and they exhibit no

Solution:

A soil becomes mature when all soil-forming processes act for a sufficiently long time developing a horizon. The alluvium or glacial are considered as young soils.

QUESTION: 10

Which one of the following is affected by hydration process?

Solution:

Salts in pore spaces undergo rapid and repeated hydration and help in rock fracturing.

Related tests