Test: Getting To Know Plants - 2


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Getting To Know Plants - 2


Description
This mock test of Test: Getting To Know Plants - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Getting To Know Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Getting To Know Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Getting To Know Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Getting To Know Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The most beautiful part of plant is

Solution:

Flower is the most beautiful part of plant. Generally it is colourful.

QUESTION: 2

The part of plants above the ground is called

Solution:

The part of plant above the ground is called as shoot system, which includes stem, branches and leaves.

QUESTION: 3

Leaves are green due to presence of green pigment called

Solution:

Leaves are green due to presence of green pigment called chlorophylls inside chloroplast.

QUESTION: 4

Tiny pores on the surface of leaves are called

Solution:

Tiny pores on the surface of leaves are called stomata. Stomata is responsible for exchange of gases and transpiration.

QUESTION: 5

Which part of spinach is used as vegetable?

Solution:

The leaves of spinach is used as vegetable which contain Iron, and protein in large quantity.

QUESTION: 6

Potato tuber is

Solution:

The potato tuber used as vegetable is underground modified stem.

QUESTION: 7

The part of embryo that give rise to stem is called

Solution:

Radicle is the first part of a seedling to emerge from the seed during the process of germination. The radicle is the embryonic root of the plant and grows downward in the soil.
Plumule is the young shoot of  a plant embryo above the cotyledons, consisiting of the epicotyl and often of immature leaves.
Cotyledon is the significant part of the embryo within the seed of a plant. Upon germination, the cotyledon may become the embryonic first leaves of a seedling.
Ovule is the structure that gives rise to and contains female reproductive cells.Thus, the correct answer is Plumule.

QUESTION: 8

Pollen grains are produced in side

Solution:

Pollen grains are produced inside anther of stamen that produce male gametes.

QUESTION: 9

Primary function of leaf is to

Solution:

Primary function of leaf is to prepare food by the process of photosynthesis in presence of sunlight.

QUESTION: 10

The spines of cactus are

Solution:

The spines of cactus are modified leaves to reduce rate of transpiration in plants.

Related tests