Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1


Description
This mock test of Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The total number of parallels across the globe is

Solution:

The Earth is divided by the Equator into two equal halves known as the Northern Hemisphere (with 90 parallels) and the Southern Hemisphere (with 90 parallels). These 180 parallels along with the Equator make a total of 181 parallels across the globe.

QUESTION: 2

The total number of meridians across the globe is

Solution:

Meridians on the globe starts with the Prime Meridian at Greenwich, which is marked as zero degree. All the meridians are drawn at an interval of one degree from the Prime Meridian. There are 180 meridians to the east and 180 to the west of the Prime Meridian. Thus, there are 360 meridians on the globe.

QUESTION: 3

Northern half of the Earth is known as the _____ and the southern half is known as the _________

Solution:

► The Northern Hemisphere is the half of Earth that is north of the Equator. For other planets in the Solar System, north is defined as being in the same celestial hemisphere relative to the invariable plane of the solar system as Earth's North Pole.

► The Southern Hemisphere is the half of Earth that is south of the Equator. It contains all or parts of five continents, four oceans and most of the Pacific Islands in Oceania. Its surface is 80.9% water, compared with 60.7% water in the case of the Northern Hemisphere, and it contains 32.7% of Earth's land.

QUESTION: 4

The Standard Meridian of India is

Solution:

The standard meridian of India is 82°30'E. It passes through Mirzapur (Uttar Pradesh). The time of this meridian is taken as the standard time for the whole country.

QUESTION: 5

The Frigid Zone lies near

Solution:

The Frigid Zone lies near the Poles. The climate in the Polar Regions is very cold that is why the area is known as the Frigid Zone. It includes the area around the North Pole and the South Pole.

QUESTION: 6

The Prime Meridian passes through

Solution:

The Prime Meridian runs through Greenwich, England and is at 0° longitude. For many years, different countries measured longitude from different meridians. The French and Algerians, for example, used the Paris Meridian; the Swedes measured from one that passed through Stockholm.

QUESTION: 7

What is a globe?

Solution:
  • The word globe comes from the Latin word globus which means round mass or sphere.
  • A terrestrial globe is a three dimensional scaled model of Earth.
  • The fact that earth resembles a sphere was established by Greek astronomy in the third century BC and the earliest globes came from that period.
  • Unlike maps, the globe is a representation which is free from distortions (distortion in shape, area). 
QUESTION: 8

What are meridian of longitude?

Solution:

Longitude is the measurement east or west of the prime meridian. Longitude is measured by imaginary lines that run around the Earth vertically (up and down) and meet at the North and South Poles. These lines are known as meridians. Each meridian measures one arcdegree of longitude. The distance around the Earth measures 360º.

QUESTION: 9

Why does the Torrid Zone receive maximum amount of heat?

Solution:

The area between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn is known as the Torrid Zone. The mid-day Sun is exactly overhead at least once a year on all the latitudes in this area; hence, this area receives maximum amount of heat.

QUESTION: 10

The value of the Prime Meridian is

Solution:

A Prime Meridian is a meridian (a line of longitude) in a geographic coordinate system at which longitude is defined to be 0°. 

Related tests