Test: Globes and Maps- 1


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 5 | Test: Globes and Maps- 1


Description
Attempt Test: Globes and Maps- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Maps are important tools that help us to

Solution:
  • Maps are essential spatial tools that help us way-find or navigate the world or to find the locations of different place.
  • They also help us learn about and to analyze various places and situations affecting our world.
  • Maps help us to convey information and to tell stories in a visual way.
QUESTION: 2

Earth is represented nearly perfect by

Solution:

A globe is a spherical model of earth which represents Earth nearly perfectly.

QUESTION: 3

The person who makes maps is called

Solution:

A person who makes or draws or produces maps is termed a cartographer. The duty of a cartographer involves knowledge of science, artistry, and technology.

QUESTION: 4

Globe is the true model of

Solution:

A globe is a true spherical model of Earth.

QUESTION: 5

GPS stands for

Solution:

The Global Positioning System (GPS) is a U.S.-owned utility that provides users with positioning, navigation, and timing (PNT) services.

QUESTION: 6

On the globe countries, oceans and continents are shown in

Solution:
  • Globes show us primarily the correct size of oceans, countries and continents.
  • A globe is a circular device for locating places.
  • The globe circles around a stand instead of using a map.
  • The globe displays the outlines of each continent, usually in different colours.
QUESTION: 7

A needle fixed through a globe in tilted manner is called is called

Solution:
  • A needle is fixed through the globe in a tilted manner, which is called its axis.
  • Two points on the globe through which the needle passes are two poles – North Pole and South Pole.
QUESTION: 8

The maps that show a lot of details about a small area is called

Solution:
  • A map showing a small area in detail is called a large scale map.
  • Although, it shows a small area, but it shows it in detail. They are basically the guide maps or topographic maps.
  • In these maps, cities, towns and villages can be shown in details.
QUESTION: 9

Two points on the globe through which needle passes are

Solution:

Two points on the globe through which the needle passes are two poles – North Pole and South Pole. The globe can be moved around this needle from west to east just as the earth moves.

QUESTION: 10

The globe can be moved around axis form

Solution:

The globe can be moved around this needle from west to east just as the earth moves. The real earth has no such needle. It moves around its axis, which is an imaginary line.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code