Test: Growth in an Inductive Circuit


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Growth in an Inductive Circuit


Description
This mock test of Test: Growth in an Inductive Circuit for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Growth in an Inductive Circuit (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Growth in an Inductive Circuit quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Growth in an Inductive Circuit exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Growth in an Inductive Circuit extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In case of Inductive circuit, Frequency is ______________ to the current.

Solution:

Inductance is inversely proportional to current since, as the inductance increases, current decreases.

QUESTION: 2

In a pure inductive circuit, the power factor is?

Solution:

In a pure inductive circuit, current is lagging by 90 degrees from the voltage. The power factor is the cosine of the angle in between the voltage and the current. If the angle between the voltage and current is 90, then cos90=0. Hence, the power factor is zero.

QUESTION: 3

What happens to the inductance when the current in the coil becomes double its original value?

Solution:

The formula for magnetic field strength in a coil is:
H=iN/l
The inductance is: directly proportional to magnetic field strength, hence as the current value dou-bles, the inductance also doubles.

QUESTION: 4

Among the following, which is the right formula for inductance?

Solution:

The average emf induced is proportional to the current per unit time, the constant of proportionality being L. Hence emf=LI/t. Making L the subject of the formula, we get: L=emf*t/I.

QUESTION: 5

Among the following, which is the right formula for growth in an inductive circuit?

Solution:

The correct formula for growth in an inductive circuit is VL=V(1-e-t /time constant). As the time increases, the current in the inductor increases hence the voltage also increases.

QUESTION: 6

The charging time constant of a circuit consisting of an inductor is the time taken for the voltage in the inductor to become __________% of the initial voltage.

Solution:

We know that: V=V0(1-e-t /time constant).
When time constant=t, we have: V=V0(1-e-1)= 0.63*V0.
Hence the time constant is the time taken for the charge in an inductive circuit to become 0.63 times its initial charge.

QUESTION: 7

 What is the time constant of an inductive circuit?

Solution:

The time constant in an inductive circuit is the time taken for the voltage across the inductor to become 63 percent of its initial value. It is given by: Time constant= L/R.

QUESTION: 8

Calculate the time constant of an inductive circuit having resistance 5 ohm and inductance 10H.

Solution:

We know that: Time constant= L/R
Substituting the values from the given question, we get time constant= 2s.

QUESTION: 9

 Calculate the resistance in an inductive circuit whose time constant is 2s-1 and the inductance is 10H.

Solution:

We know that: Time constant= L/R
Substituting the values from the given question, we get R=5ohm.

QUESTION: 10

Calculate the inductance in an inductive circuit whose time constant is 2s-1 and the resistance is 5 ohm.

Solution:

 We know that: Time constant= L/R
Substituting the values from the given question, we get L=10H.