Test: Heat - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 7 | Test: Heat - 1


Description
This mock test of Test: Heat - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Heat - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Heat - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The heat in metals is conducted by the process of

Solution:

The heat in metals is conducted by the process of conduction in which molecules in contact, transfer heat to adjacent molecules.

QUESTION: 2

Glass, plastic, wood are examples of

Solution:

Those substances that do not conduct heat are called insulator. Glass, plastic and wood is examples of insulators.

QUESTION: 3

During the night

Solution:

During night, lands cool more quickly than sea. So, air from sea move towards the land called sea breeze.

QUESTION: 4

Freezing point of water is

Solution:

The temperature at which water start changing into solids is called freezing point of water. water freezes at 320 Fahrenheit, 0 degrees Celsius, 273.15 Kelvin. 

QUESTION: 5

Temperature is measured with the help of

Solution:

Temperature is measured with the help of thermometer. Clinical thermometer is used to measure body temperature.

QUESTION: 6

Thermos flask keeps hot liquid hot and cold liquid cold by

Solution:

Thermos flask containers have two layer and there is a vacuum between two layers to prevent heat loss to keep hot liquid hot and cold liquid cool.

QUESTION: 7

Heat of sun reaches to earth by

Solution:

Heat from the Sun reaches us through the process of radiation. There is millions of miles of empty space between the Earth and the Sun ∴ only through radiation can heat be transferred to the Earth from the Sun, as it does not require any medium. The radiant heat travels similar to the speed of light.

QUESTION: 8

The normal temperature of Human body is

Solution:

The average normal body temperature is generally accepted as 98.6°F (37°C). Some studies have shown that the "normal" body temperature can have a wide range, from 97°F (36.1°C) to 99°F (37.2°C). A temperature over 100.4°F (38°C) most often means you have a fever caused by an infection or illness.

QUESTION: 9

Conduction takes place best in

Solution:

Conduction takes place in solids, liquids and gases, but works best in solids as their atoms/molecules are located closer together.  Metals are the best solids for conducting heat. Metals have tightly packed atoms which can easily pass on their kinetic energy and also have free moving electrons. These electrons can move from the hot part of the metal to the colder part transferring the energy more quickly.

QUESTION: 10

Ventilation in room is due to

Solution:

Ventilation is extremely necessary as it circulates air in the house.

In this process, convection has the major role, which takes place only in liquids and gases.There is a constant supply of fresh air and this removes the air present before.

If there was no ventilation then the room might stink and there can be a feeling of stuffiness. In the room when air is hot its density decreases and rises up. So ventilators help to move out hot air from the room and lower its temperature.

Related tests