Test: Heat - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Heat - 2


Description
This mock test of Test: Heat - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Heat - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Heat - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Method of heat transfer in steel rod is

Solution:

Heat transfer in steel rod is by the process of conduction because in metal heat transfer occurs by conduction.

QUESTION: 2

Temperature changes with change in

Solution:

With increase in heat energy the particles of matters start vibrating faster that increase the temperature of the body.

QUESTION: 3

Which of the following is a insulator

Solution:

those substances that do not conduct heat are called insulator. Copper, aluminium and graphite is conductor but air is insulator.

QUESTION: 4

Normal body temperature is

Solution:

Normal body temperature is about 370C which may vary with person to person.

QUESTION: 5

A wooden spoon is dipped in cup of ice-cream, its other end

Solution:

Wooden spoon is poor conductor of heat so; a wooden spoon dipped in cup of ice-cream does not become cold.

QUESTION: 6

The bottom of stainless steel pan have copper because

Solution:

The bottom of stainless steel pan has copper as copper is better conductor of heat to cook the food faster.

QUESTION: 7

Heat is a form

Solution:

Heat is a form of energy that gives feeling of hotness or coldness.

QUESTION: 8

Which of the following is the best conductor of heat?

Solution:

Metals are best conductor of heat. Metal transfers the heats by conduction in which particles are close to each other.

QUESTION: 9

10°C is equal to

Solution:

Kelvin = Celsius + 273. So, 100C is equal to 10+273 =283K.

QUESTION: 10

Which type of cloth is preferred in summer?

Solution:

Cotton clothes are preferred in summer because cotton clothes absorb sweats and make us more comfortable.

QUESTION: 11

Land breeze blows from

Solution:

During day time near costal area wind blows from land to sea called land breeze.

QUESTION: 12

Specific heat is -

Solution:

The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree Celsius.

QUESTION: 13

Liquid used in thermometer is

Solution:

In thermometer mercury is used because it do not stick with wall of container, have shiny appearance and expand uniformly on heating.

QUESTION: 14

250C is equal to

Solution:

Kelvin = 273 + Celsius, hence, 250C = 273+ 25 = 298K .

QUESTION: 15

Liquid and gas transfer the heat by

Solution:

Liquid and gas transfer the heat by the process of convection. The hotter molecules in contact of hot object heat up and move upward to transfer the heat.

QUESTION: 16

Metals are ___________ conductor of heat.

Solution:

Metals are good conductor of heat as the particle of metals are in contact of each other to transfer the heat by conduction.

QUESTION: 17

Woollen clothes

Solution:

Woollen clothes keep us warm in winter because air trapped between threads act as insulator to prevent heat loss of the body.

QUESTION: 18

Degree of hotness or coldness is called

Solution:

Temperature changes with increase in energy.

QUESTION: 19

Sun’s light reaches to earth surface through

Solution:

Sun’s light reaches to earth surface through radiation as no medium is available from sun to earth to conduct heat.

QUESTION: 20

Boiling point of pure water is

Solution:

The temperature at which pure water start changing into water vapour is called boiling point. Boiling point of pure water is 1000C.

Related tests