Test: Heat


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Heat


Description
This mock test of Test: Heat for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Heat (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Heat exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The heat in metals is conducted by the process of:

Solution:

The heat in metals is conducted by the process of conduction in which molecules in contact, transfer heat to adjacent molecules.

QUESTION: 2

Heat always flows:

Solution:

Heat is always the transfer of energy from an object at a higher temperature to an object at a lower temperature.

QUESTION: 3

During the night,

Solution:

At night, lands cool more quickly than the sea. So, air from the sea move towards the land called a sea breeze.

QUESTION: 4

Freezing point of water is:

Solution:

The temperature at which water starts changing into solids is called the freezing point of water.
Water freezes at 32 ºF or ºC or 273.15 K. 

QUESTION: 5

Temperature is measured with the help of:

Solution:

Temperature is measured with the help of a thermometer.
Clinical thermometer is used to measure body temperature.

QUESTION: 6

Thermos flask keeps hot liquid hot and cold liquid cold by:

Solution:

Thermos flask containers have two-layer and there is a vacuum between two layers to prevent heat loss to keep hot liquids hot and cold liquid cool.

QUESTION: 7

Heat of sun reaches to earth by:

Solution:

The heat from the Sun reaches us through the process of radiation. The radiant heat travels similar to the speed of light.

There are millions of miles of empty space between the Earth and the Sun. Therefore, only through radiation can heat be transferred to the Earth from the Sun, as it does not require any medium.

QUESTION: 8

The normal temperature of Human body is;

Solution:

The average normal body temperature is generally accepted as 98.6 °F (37 °C).

A temperature over 100.4 °F (38 °C) most often means you have a fever caused by an infection or illness.

QUESTION: 9

Which one is filled in the bulb of a thermometer?

Solution:

A glass tube is filled with mercury and a standard temperature scale is marked on the tube. With changes in temperature, the mercury expands and contracts, and the temperature can be read from the scale.

QUESTION: 10

Ventilation in the room is due to:

Solution:

Ventilation is extremely necessary as it circulates air in the house, provides a constant supply of fresh air, and removes the air present before. 

Ventilation takes place due to convection. If there was no ventilation then the room might stink and there can be a feeling of stuffiness.

In the room, when air is hot its density decreases and rises up. So, ventilators help to move out hot air from the room and lower its temperature.

Similar Content

Related tests