Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns


10 Questions MCQ Test Transportation Engineering | Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns


Description
This mock test of Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Highway Planning, Classification Of Road And Road Patterns extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The phases of highway planning do not include the following

Solution:

Financing of the highway is done after the planning of highway after getting approval from the government, before the assessment, preparation and DPR are prepared.

QUESTION: 2

Which type of roads can be utilized during monsoon?

Solution:

Bituminous roads are convenient to use compared to the other roads because they can easily drain off the water and are comfortable to use during rainy season.

QUESTION: 3

The Nagpur plan classified the roads based on

Solution:

The Nagpur plan classified the roads based on location and function into 5 categories namely National Highway, State Highway, Major District Road, Other District Road, Village Road.

QUESTION: 4

 The roads that connect the district headquarters to important city of other state is called

Solution:

A State Highway is a highway that connects the district headquarters to other important cities in another state.

QUESTION: 5

 The arterial roads are a classification of which type of roads?

Solution:

Urban roads are classified into Arterial roads, Sub arterial roads, Collector streets and Local streets.

QUESTION: 6

The rectangular pattern of roads has been adopted in which Indian city?

Solution:

Chandigarh city was planned by assuming rectangular pattern. But by this pattern operation of traffic has been a problem.

QUESTION: 7

The Nagpur plan formulae assumed which type of pattern?

Solution:

The Nagpur plan assumed star and grid pattern in which it assumed to connect all the nearby important cities and villages to the National capital.

QUESTION: 8

The Nagpur plan conference was held in which year?

Solution:

The Nagpur plan conference was held in 1943 which was the first 20 year development plan. The main target of the plan was to achieve 16km road density per 100sq.km.

QUESTION: 9

The highway research Board was set up in the year

Solution:

The highway research board was set up in the year 1973 by IRC to give good guidance for road development in India.

QUESTION: 10

The second 20 year development plan conference was held in which city?

Solution:

The second 20 year development plan conference was held in Bombay,
Their target was to achieve road length of 32km but they achieved 34.8km.

Related tests

  • Highway