Test: How When And Where Test - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: How When And Where Test - 1


Description
This mock test of Test: How When And Where Test - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: How When And Where Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: How When And Where Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: How When And Where Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: How When And Where Test - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

History is considered to be a study of _________________.

Solution:

History is the study of past and future events. People know what happened in the past by looking at things from the past including sources (like books, newspapers, and letters) and artifacts (like pottery, tools, and human or animal remains.)

QUESTION: 2

From a layman's point of view, which one of the following option is synonymous with the study of History and very difficult to memorise?

Solution:

Dates are indeed hard to recall most of the time especially when we randomly try to memorize them. But if we can follow or make a chain of events and then try to put it in our memory, the usual toughness doesn't seem to be there.

QUESTION: 3

Fascinated by dates, who often debated about the dates on which the rulers were crowned, or battles were fought etc

Solution:

Historians are those who always survey and searches dates about the events that happened in past and not only dates also many things.

QUESTION: 4

Given below are some reasons to study History in the present world. Select the one that is not applicable to the study of history

Solution:

History is a record of people, places, events of the past arranged in chronological order and not of the present.

QUESTION: 5

A few interesting statements with respect to historians are given below. Pick out the one that is not TRUE.

Solution:

Historians were fascinated by dates because dates were considered very important. They are important, as they note when certain events happened. This is very important because history is recorded chronologically. It helps to know that one event happened before another event so that one can examine the relationship between events. Dates also serve to mark periods in history.

QUESTION: 6

Historians often compared Past with the Present and always referred to _________. i.e. Before and After.

Solution:

Before and after is a form of time

QUESTION: 7

Given below is an image Choose the correct one that best describes the image

Solution:
QUESTION: 8

Identify the person based on the clues given below:
I. British Geographer
II. He constructed the first ever accurate map of India, published in A Bengal Atlas

Solution:

Major James Rennell (1742-1830) was the first Surveyor General of Bengal (1767-1777), Renell continually updated his maps for accuracy and added new geographical information, using indigenous maps and drawings as sources for his maps of the Punjab region.
His cartographic methods included gleaning information from earlier maps, measuring distances along roads, establishing grid to create his maps. Rennell’s maps were of such accuracy and quality that they were used well into the 19th century.

QUESTION: 9

Historians believed that Time does not have _________ dates in terms of a particular year or month

Solution:
QUESTION: 10

Fill up and complete the sentence with respect to History:
Archives are placed where ---- are kept.

Solution:

An archive is an accumulation of historical records or the physical place they are located. Archives contain primary source documents that have accumulated over the course of an individual or organization's lifetime, and are kept to show the function of that person or organization. Therefore, an archive is a place where manuscripts are placed.

Related tests