Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2


20 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2


Description
This mock test of Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which mode of transport is most suitable to reach an island

Solution:

Islands are surrounded by water thereby waterways are best way to travel.

QUESTION: 2

Following local materials are used for making house except

Solution:
QUESTION: 3

In these settlements, people build homes to live in.

Solution:

Permanent Settlement: In these settlements people build homes to live in. Most of the settlements these days are permanent settlements.

QUESTION: 4

The latest development in India is the construction of

Solution:

Expressways are the highest class of roads in the Indian road network. They are six or eight-lane controlled-access highways where entrance and exit is controlled by the use of slip roads. Currently, approximately 1,581.4 km of expressways are operational in India. The National Highways Development Project by Government of India aims to expand the highway network and plans to add an additional 18,637 km (11,580 mi) of expressways by 2022. National Expressways Authority of India operating under the Ministry of Road Transport and Highways will be in-charge of the construction and maintenance of expressways. India has one of the lowest densities of expressways in the world.

QUESTION: 5

Traffic jams and pollution found in

Solution:
QUESTION: 6

What do penguins mostly eat?

Solution:

Penguins eat seafood. Their main diet is fish, though they'll also eat squid, small shrimplike animals called "krill" (see photo to the right) and crustaceans.They also have backward facing bristles on their tongues that helps slippery seafood from getting away.

QUESTION: 7

_____ is the process of conveying messages to others

Solution:
QUESTION: 8

Settlement where people are engaged in activities like agriculture, fishing, forestry, crafts work and trading

Solution:

In some countries, a rural settlement is any settlement in the areas defined as rural by a governmental office, e.g., by the national census bureau. This may include even ruraltowns. Common types of rural settlements are villages, hamlets and farms. Traditionally, rural settlements were associated with agriculture

QUESTION: 9

Cairo is the name of an

Solution:

Cairo city is capital of Egypt, and one of the largest cities in Africa.

QUESTION: 10

Which of the following is not the mass media

Solution:
QUESTION: 11

E-mail means

Solution:
QUESTION: 12

In rural areas, people build houses

Solution:
QUESTION: 13

Dwellings made of ice called

Solution:
QUESTION: 14

In urban areas the people are engaged in

Solution:
QUESTION: 15

Andes Mountains is in

Solution:

The Andes Mountains line the western edge of South America, from Venezuela all the way along Chile to South America's southern tip, crossing through Ecuador, Peru, and Bolivia.

QUESTION: 16

In the Andes Mountains of South America, ____ are used.

Solution:

The llama was widely used as a pack animal by the Incas and other natives of the Andes mountains. In South America llamas are still used as beasts of burden, as well as for the production of fiber and meat.

QUESTION: 17

The most commonly used means of transport especially for short distances are roads. They can be

Solution:

The most commonly used means of transport especially for short distances are roads. They can be metalled (pucca) and unmetalled (kutcha). The plains have a dense network of roads. Roads have also been build in terrains like deserts, forests and even high mountains. Manali-Leh highway in the Himlayan Mountains is one of the highest roadways in the world. Roads built underground are called subways/under paths. Flyovers are built over raised structures.

QUESTION: 18

Roads built underground are called

Solution:
QUESTION: 19

_______ have largely replaced the _____

Solution:

In the 1950s, diesels began taking over steam power, as they were easier to maintain, and more efficient. Diesel locomotives required less maintenance and fewer crew members to run.

QUESTION: 20

St. Petersburg is in

Solution:

St. Petersburg's most famous visitor attraction, and universally acknowledged as one of the world's greatest treasuries of art and antiquities, the Hermitage is a name to be conjured with, and reason enough on its own for many travelers to book a trip to St. Petersburg.