Test: Human Health And Diseases- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Human Health And Diseases- 1


Description
This mock test of Test: Human Health And Diseases- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Human Health And Diseases- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Health And Diseases- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Human Health And Diseases- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Health And Diseases- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The disease causing microorganisms are called?

Solution:

A number of bacteria, fungi, virus etc. cause disease in human beings. These disease causing microbes are called pathogens.

QUESTION: 2

Motile zygote of Plasmodium occurs in__________.

Solution:

Plasmodium completes their life cycle in two hosts, female anopheles and human beings. The motile zygote of plasmodium occurs in gut of female anopheles, which get transferred to human being during mosquito bite.

QUESTION: 3

Pathogenic bacterium that cause typhoid fever in human being is

Solution:

Typhoid fever in human being is caused by Salmonella typhi. The pathogen enters to small intestine through food and contaminated water and migrates to other organs through blood.

QUESTION: 4

Alzheimer disease in humans is associated with the deficiency of______.

Solution:

Alzheimer disease is a neurological disorder in which the death of brain cells causes memory loss and cognitive decline. It is caused in human due to deficiency of acetylcholine.

QUESTION: 5

Hemozoin is released into blood during the infection of Plasmodium vivax every___.

Solution:

Plasmodium vivax protozoa cause malaria in human beings having high fever and chill effect at the regular interval of time. Hemozoin is released in blood stream by plasmodium that cause high fever at the interval of 48 hours.

QUESTION: 6

From what Lysergic acid is formed?

Solution:

Lysergic acid is formed by ergot fungi. Ergot fungi refers to a group of fungi of genus Claviceps. The most common is Clevicepspurpuea. It causes ergotism in man and other mammals.

QUESTION: 7

Goitre can occur as a consequence of all the following except:

Solution:

Goitre is the enlargement of thyroid gland which occurs due to deficiency of iodine in the body. Iodine is needed for the synthesis of thyroid hormone. When the iodine levels are low, thyroid gland becomes hyper active and enlarged to compensate for the deficiency of thyroid hormone in the body. The enlarged thyroid gland is visible as a swelling in the throat known as goitre.

Grave's disease or exophthalmic goitre occurs due to over secretion of thyroid hormone as the thyroid gland becomes hyper active. In exophthalmic goitre, protrusion of eyeballs occur due to deposition of excess fat behind the eyes. 

Thyroid gland may also become hyper active due to hypersecretion of TSH (Thyroid stimulating hormone) from anterior pituitary and this can occur due to pituitary adenoma (benign tumours of pituitary gland).

Excessive intake of exogenous thyroxine can't cause goitre.

So, the correct answer is 'Excessive intake of exogenous thyroxine'.

QUESTION: 8

The first antibiotic was discovered by___?

Solution:

The first antibiotic was discovered by Alexander Fleming from fungus Penicilliumnotatum in 1928.

QUESTION: 9

Antigen binding site in an antibody is found between

Solution:

Antibody consist one heavy and one light chain. The antigen binding site is present between one heavy and one light chain.

QUESTION: 10

Antibodies in our body are complex

Solution:

Antibodies in our body are present in the blood in form of glycoproteins. They produce antigens in response to foreign particles to provide immunity against the pathogen.

QUESTION: 11

Where memory cells are formed?

Solution:

Memory cells are formed in lymphocytes of WBC. Immunization against the particular disease based on the function of memory cell induced due to mild, heat killed pathogen administrated during immunization.

QUESTION: 12

Which one of the following acts as a physiological barrier to the entry of microorganisms in human body?

Solution:

Physiological barriers to the entry of microorganisms in the human body are tears in eyes, saliva in mouth and HCl in the stomach. The enzymes lysozymes are found in tears and saliva and inhibit the synthesis of peptidoglycan present in the cell wall of microorganisms especially eubacteria. Disease causing microorganism enters through different routes into the body. Physiological barrier prevent their entry. Tears acts as physiological barrier for entry of pathogen.

QUESTION: 13

Assertion: Many visitors to the hills suffer from skin and respiratory allergy problems.

Reason: Conifer trees produce a large quantity of wind-borne pollen grains.

Solution:

Skin and respiratory allergy problems arise in hilly areas due to allergen present in these areas. Allergen induce inflammatory reaction in the body.

QUESTION: 14

AIDS is caused by Human immuno deficiency virus (HIV) which is a member of group of virus called?

Solution:

AIDS is caused by Human immunodeficiency virus of member of group of virus called retrovirus. It is a type of RNA virus that inserts a copy of its genome into the DNA of a host cell that it invades, thus changing the genome of that cell.

QUESTION: 15

AIDS day is________.

Solution:

AIDS day is celebrated on December 1 all over the world. Its aim is to create awareness about this dreaded disease.

QUESTION: 16

A tumor enclosed within a capsule is termed

Solution:

A tumor enclosed within a capsule is called benign tumor. Benign tumors normally remain confined to their original location and do not spread to other parts of the body and cause little damage.

QUESTION: 17

AIDS can be transmitted by

Solution:

AIDS can be transmitted from infected person to healthy person through blood transfusion. The most common way of transmission of AIDS is during sexual intercourse with multiple partners without protection.

QUESTION: 18

Carcinoma refers to

Solution:

Malignant tumors of the skin or mucous membrane are called carcinoma. The physical, chemical or biological agents that convert normal cell into cancerous cell are called carcinogens.

QUESTION: 19

Cancer cells are more damaged by radiations while others are not because cancer cells are

Solution:

Cancer cells divide rapidly and hence they are said to be more active with less prominent nucleus and low density cytoplasm. Hence, they get destroyed easily by laser treatment. Moreover, the form lumb in a certain place which can be easily distinguished by the doctors.

QUESTION: 20

The drug which binds to specific opioid receptors present in our central nervous system and gastrointestinal tract is:

Solution:

Opioids are the drugs which bind to specific opioid receptors present in our central nervous system and gastrointestinal tract.

QUESTION: 21

Which one is matched with LSD?

Solution:

Lysergic acid diethylamide is one of the most potent mood changing chemicals manufactured from lysergic acid, which is found in ergot fungus that grow on rye and other grains.

QUESTION: 22

Cirrhosis of liver is caused by the chronic intake of

Solution:

Cirrhosis of liver is caused by the chronic intake of alcohol. Regular consumption of alcohol damages the liver cells. Cirrhosis of liver is a serious condition when normal liver tissue is replaced by scar tissue.

QUESTION: 23

Heroin is commonly called smack is chemically:

Solution:

Heroine or smack is chemically diacetylmorphine which is a white, odourless, bitter crystalline compound.

QUESTION: 24

Marijuana, hashish, charas, and ganja are group of drugs collectively called?

Solution:

Marijuana, hashish, charas, and ganja contain chemicals called cannabinoids. They are generally, taken as inhalation or oral ingestion to effects cardiovascular system of the body.

QUESTION: 25

Which one of the following is a matching pair of a drug and its category?

Solution:

Amphetamines is kind of drug which is used as stimulant. It is a strong CNS stimulant that is used in the treatment of ADHD. Lysergic acid dimethyl amide is not a narcotic and heroin is not a psychotropic agent.

Related tests