Test: Humidification Operation


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Humidification Operation


Description
This mock test of Test: Humidification Operation for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Humidification Operation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Humidification Operation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Humidification Operation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Humidification Operation extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Humidification is a

Solution:

Explanation: From the gas, heat as well as the solute components is removed.

QUESTION: 2

 In humidification the gas is ____________ in the liquid for the mass transfer to take part.

Solution:

Explanation: Generally, the purpose is to add the moisture to the gas. So, the gas won’t soluble in the liquid. Due to the heat transfer, the solute gets transferred between the phases.

QUESTION: 3

At the gas temperature, the liquid is in equilibrium with vapour for

Solution:

Explanation: The name saturated means the net mass transfer between the phases is equal which means the system is at equilibrium.

QUESTION: 4

In an operation, the enthalpy is similar throughout the initial and final condition such operation is

Solution:

Explanation: For an adiabatic condition, there won’t be any heat addition or removal. So the enthalpy remains same.

QUESTION: 5

For an air(A)-water vapour(B) mixture, the partial pressure of the air is 5 pa and the total pressure of the system is 15 pa. The absolute humidity in mass of air/mass of water vapour is

Solution:

Explanation: Absolute humidity = 5/ (10-5) x (29/18) = 0.805.

QUESTION: 6

Mass absolute humidity is

Solution:

Explanation: Grosvenor proved the absolute humidity in terms of mass absolute humidity.

QUESTION: 7

By differencing the temperature, heat added or removed is

Solution:

Explanation: Heat gain or loss is known as sensible heat.

QUESTION: 8

For an air(A)-water vapour(B) mixture, the partial pressure of the air is 5 pa and the total pressure of the system is 15 pa. The molal absolute humidity is

Solution:

Explanation: Pressure of A/Total pressure- Pressure of A = 5/10 =0.5.

QUESTION: 9

The humidity is represented in

Solution:

Explanation: The chart where, dry bulb and wet bulb temperature are interlinked is a humidity chart or psychometric chart.

QUESTION: 10

De-humidification is done in

Solution:

Explanation: For de-humidification, there should be no heat addition or heat removal. For that the adiabatic saturation temperature is maintained.