Test: Hydrogen Level - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Hydrogen Level - 1


Description
This mock test of Test: Hydrogen Level - 1 for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Hydrogen Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Hydrogen Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Hydrogen Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Hydrogen Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the earth’s atmosphere, hydrogen exists in the form of

Solution:

in earth atmosphere hydrogen exists in combined form.

QUESTION: 2

presence of extensive hydrogen bonding between water molecules leads to

Solution:

Water has a high boiling point because of the presence of extensive hydrogen bonding interactions between the water molecules in the liquid phase (water is both a strong hydrogen bond donor and acceptor). When heat is first applied to water, it must break the intermolecular hydrogen bonds within the sample.

QUESTION: 3

Temporary hardness It can be removed in boiling by precipitating

Solution:

CaCO3.Mg(OH)2 can be precipitate out in order to remove temporary hardness.

QUESTION: 4

Which of the following equations depict the oxidising nature of H2O2?

Solution:


In the above picture, we can clearly see that only in first example H2O2 is able to oxidize the given sample (Iodine goes to -1 to 0), while in other examples, H2O2 has reduced the sample (Fe goes +3 to +2, Mn goes +7 to +2, and I goes +7 to +5 in the last example). So, the first equation describes the oxidation nature of H2O2.

QUESTION: 5

H2O2 as an antispectic is used in the name of

Solution:

H2O2 is antispectic used in the name of perhydrol.

QUESTION: 6

Heavy hydrogen is also called

Solution:

deuterium , also known as heavy hydrogen) is one of two stable isotopes of hydrogen (the other being protium, orhydrogen-1). The nucleus of deuterium, called a deuteron, contains one proton and one neutron, whereas the far more common protium has no neutron in the nucleus.

QUESTION: 7

For moderation of the climate and body temperature of living beings, the responsible factor is:

Solution:

Heat of vapourisation is the responsible factor.

QUESTION: 8

In Calgon’s method, one of the following chemical is used to remove hardness of water

Solution:

In Calgon’s method sodium hexametaphosphate is used to remove hardness of water

QUESTION: 9

Which of the following equation depicts reducing nature of H2O2?

Solution:

I2 gets reduce to I while  H2Oget oxidize to O2

QUESTION: 10

Rocket fuel used in space research is

Solution:

Rocket Fuel is used in space research is H2

QUESTION: 11

Approximately what percent of matter in the universe is believed to consist of hydrogen?

Solution:

Hydrogen is the most abundant element in the universe, accounting for about 75 percent of its normal matter, and was created in the Big Bang.

QUESTION: 12

In the gas phase water is a bent molecule with a bond angle of

Solution:

because of presence of lp of electron on head of oxygen atom the bond angle in water deviates from standard bond angle of 109.80 . bond angle in water is 104.50

QUESTION: 13

The three isotopes of hydrogen in terms of chemical properties show one of the following properties

Solution:

The correct answer is option B
There are three isotopic forms of hydrogen: Protium (H), Deuterium (D), Tritium (T). 

The isotopes of hydrogen show similar chemical properties since they possess the same electronic configuration. But they show different physical properties due to different masses. However, the reactivity of protium is more than that of deuterium or tritium. It is due to the relatively stronger D-D or T-T bond.

QUESTION: 14

H2O2 behaves as a bleaching agent because:

Solution:

H2Obehaves as a bleaching agent because it breaks the chemical bonds of the chromophores

QUESTION: 15

Stoichiometric compounds of dihydrogen are formed with

Solution:

Stoichiometric compounds of hydrogen are formed with s-block elements. Only Group I elements form stoichiometric hydrides with Hydrogen as same as halides.

QUESTION: 16

Covalent bond is stronger than Hydrogen bonding about

Solution:

A hydrogen bond is a force between H and either N, O, or F, the three most electronegative elements.. Covalent bonds are much stronger than either, twenty times more than the H-bond and times stronger than the d-d force. A covalent bond involves the sharing of electron pairs between atoms, generally two non-metals.

QUESTION: 17

Water behaves as an amphoteric substance because

Solution:

A species that has the potential to act both as an acid and as a base according to Brønsted-Lowry Theory is said to be amphoteric. The water molecule has hydrogen atoms and, therefore, could act as an acid in a reaction. Since water has the potential to act both as an acid and as a base, water is amphoteric.

QUESTION: 18

Consider the reactions

(A) H2O2 + 2HI → I2 +2H2
(B) HOCl + H2O2 → H3O + Cl - -  + O2

 Which of the following statements is correct about H2O2 with reference to these reactions? Hydrogen perioxide is ________.

Solution:

H2O2 is an oxidizing agent in 1st reaction and Reducing agent in 2nd reaction.

QUESTION: 19

Which of the following statements are not true for hydrogen?

Solution:

The electronic configuration of the Hydrogen atom is 1s1.

It has one electron in the outermost shell. It exists as a diatomic molecule (H2​) by sharing its' electron with other hydrogen atom.

 

It cannot form ionic compounds because it cannot donate its' electron and can only form covalent compounds by sharing the electron. It cannot lose an electron to form a cation because the hydrogen atom cannot exist after losing an electron.

QUESTION: 20

One of the following is a non-stoichiometric hydride

Solution:

Metallic hydrides are non stoichiometric hydride.

QUESTION: 21

Dihydrogen under certain reaction conditions, combines with almost all elements to form binary compounds, called hydrides except with few which are given below Choose one of the options

Solution:

Noble gases are inert they donot form any hydrides.

QUESTION: 22

How many hydrogen-bonded water molecule(s) are associated in  CuSO4 . 5H2O ?

Solution:

In crystal structure of Copper sulphate pentahydrate there only 4 water molecule of hydration and one water molecule is associated with hydrogen bonding interaction.

QUESTION: 23

Calculate the strength of 5 volume H2O2 solution.

Solution:

Volume strength = 11.2 x M So M = 5/11.2 = 0.446 Strength (g/L ) = 0.446 x 34 = 15.17 g/L

QUESTION: 24

Dihydrogen can be prepared on commercial scale by different methods. In its preparation by the action of steam on hydrocarbons, a mixture of CO and   H gas is formed. It is known as ____________.

Solution:

CO + H2is known as water gas.

QUESTION: 25

Atoms like N, O and F in hydrides have lower boiling points than those of the subsequent group member hydrides. It is because of

Solution:

The boiling points of NH3, H2O and HF are expected to be lower than those of the subsequent group member hydrides on the basis of molecular masses. But boiling points of NH3 , H2O and HF will be higher than the hydrides of their subsequent group members. This is because of higher electronegativity of N, O and F. As a result, these exhibit hydrogen bonding in their hydrides.

Related tests