Test: Hydrogen Peroxide


15 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Hydrogen Peroxide


Description
This mock test of Test: Hydrogen Peroxide for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for JEE Test: Hydrogen Peroxide (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Hydrogen Peroxide quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Hydrogen Peroxide exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Hydrogen Peroxide extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the chemical formula of hydrogen peroxide?

Solution:

Hydrogen peroxide’s chemical formula is H2O2 and it was discovered by J.L. Thenard in 1818. It is an important compound used in the treatment of pollution control treatment of Industrial and domestic effluents.

QUESTION: 2

What is molarity in terms of volume strength of hydrogen peroxide?

Solution:

The volume strength of hydrogen peroxide is 11.2 times of molarity, which is mathematically represented by X = 11.2 M; where X is the volume strength of hydrogen peroxide and M is the molarity.

QUESTION: 3

In which of the following, is hydrogen peroxide not stored?

Solution:

Hydrogen peroxide, represented by H2O2, is stored in acetanilide or sodium pyrophosphate, the presence of traces of alcohol, which slows down the rate of decomposition of hydrogen peroxide (H2O2).

QUESTION: 4

Hydrogen peroxide is ______________ in nature.

Solution:

One of the most important chemical properties of hydrogen peroxide i.e. H2O2 is that it is acidic in nature. It is weakly acidic in nature and pure hydrogen peroxide turns blue Litmus red (an indication of acidic nature).

QUESTION: 5

Hydrogen peroxide is a ______________

Solution:

Hydrogen peroxide, whose chemical formula is given by H2O2, acts as an oxidizing agent as well as a reducing agent in both acidic and basic medium also. Hydrogen peroxide is an amphoteric substance.

QUESTION: 6

What does hydrogen peroxide liberate from potassium iodide?

Solution:

When 2 moles of potassium iodide are reacted with 1 mole of hydrogen peroxide, 2 moles of potassium hydroxide and one mole of iodine is liberated. That means hydrogen peroxide liberates iodine from acidified potassium iodide.

QUESTION: 7

What is 30% of hydrogen peroxide called?

Solution:

30% of hydrogen peroxide is called Perhydrol, which is used as an antiseptic and germicide for washing wounds, teeth, and ears. The volume strength of Perhydrol is hundred and its molarity is given by 8.8

QUESTION: 8

90% of hydrogen peroxide is used as fuel in ______________

Solution:

Hydrogen peroxide has many uses one of the most important uses of hydrogen peroxide is that it acts as a source of power i.e. 90% of hydrogen peroxide is used as fuel and submarines, rockets and helicopters.

QUESTION: 9

Which of the following is not a use of hydrogen peroxide?

Solution:

Hydrogen peroxide is used as a bleaching agent, disinfectant, source of power, in the restoration of old paintings in which lead oxide is used as a white paint, antiseptic and germicide. It is not used in teardrops.

QUESTION: 10

What is the acute angle between oxygen and hydrogen in the solid form of hydrogen peroxide?

Solution:

In the solid form of hydrogen peroxide, the angle between oxygen and hydrogen is 104.9 and the angle between the two planes is 92.5. In the liquid or gaseous form of hydrogen peroxide, the angle between oxygen and hydrogen as 94.8 and the angle between the two planes is 111.5

QUESTION: 11

Normality of hydrogen peroxide is given by 2 and what is its volume strength?

Solution:

The relation between the volume strength of the hydrogen peroxide and normality is given by X = 5.6 x N, therefore volume strength = 5.6 multiplied by 2N. The volume strength of the hydrogen peroxide is given by 11.2

QUESTION: 12

Which of the following is the relation between percent strength and volume strength of hydrogen peroxide?

Solution:

The relation between percentage strength and volume strength of hydrogen peroxide is given by 56 times of percent strength is equal to 17 times of volume strength, which is mathematically represented by; %strength = 17/ 56 X volume strength.

QUESTION: 13

What is a solution of hydrogen peroxide generally labeled as?

Solution:

Generally a solution of hydrogen peroxide is labeled as 10volume, which actually means that 1 ml of such a solution of hydrogen peroxide on decomposition by heat produces 10 ml of oxygen at NTP.

QUESTION: 14

In the disproportionation Hydrogen peroxide, forming H2O and Oits equivalent weight is 

Solution:
QUESTION: 15

The structure of hydrogen peroxide is

Solution:

Related tests