Test: Important Compounds Of D-Block


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Important Compounds Of D-Block


Description
This mock test of Test: Important Compounds Of D-Block for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Important Compounds Of D-Block (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Important Compounds Of D-Block quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Important Compounds Of D-Block exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Important Compounds Of D-Block extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not an alloy?

Solution:

The short answer is no, gold by itself is not an alloy, gold is a pure element. However, due to pure gold’s (24K) softness, it is often alloyed with other base metals to alter its hardness, along with other properties, so that it may be used to make certain products. This is done when making gold jewelry.

QUESTION: 2

 Brass is an alloy of:

Solution:
QUESTION: 3

 In the presence of dilute sulphuric acid, one molecule of potassium dichromate furnishes how many atoms of oxygen?

Solution:

The correct answer is Option D.

Potassium dichromate is a powerful oxidizing agent in acidic medium. In the presence of dilute sulphuric acid, it furnishes 3 atoms of nascent oxygen.

QUESTION: 4

Which of the following is not an interstitial compound?

Solution:

The correct answer is option D
An interstitial compound is a compound that is formed when an atom with a small enough radius sits a hole in a metal lattice
They are usually transitional elements
Eg: Tic, Mn4N, Fe3H, TiH2 etc.
Main Characteristics:-
·        High melting points than metals
·        They are much harder
·        They become chemically inert
·        They become less malleable
So, the answer is (a), (b), (c) .
 

QUESTION: 5

An aqueous solution of [Ti(H2O)6]3+ is:

Solution:

An aqueous solution of  [Ti(H2O)6]3+  by absorbing greenish-yellow component of white light, d-d transition takes place and the aqueous solution appears purple as the purple is the complementary colour of greenish yellow.

QUESTION: 6

 When an alkali is added to an orange red solution of dichromate, it forms:

Solution:

The correct answer is C
When an alkali is added to an orange red solution of dichromate it forms chromate.
For example:
K2Cr2O7  + 2KOH ➡ 2K2CrO4  +  H2

QUESTION: 7

Equivalent mass of K2Cr2O7 when it acts as an oxidizing agent in acidic medium?

Solution:

The correct answer is Option A.
In acidic medium;
K2Cr2O7 → Cr2(SO4)3
    +6                  +3
Change in the oxidation number of one Cr atom =6−3=3.
Change in the oxidation number of two Cr atoms =2×3=6.
The equivalent mass of K2Cr2O7 
= Formula mass of K2Cr2O7 /
Total change in the oxidation number of Cr

= 294 / 6

​= 49
 

QUESTION: 8

Oxidation of nitrites in presence of potassium permanganate results in formation of:

Solution:

The correct answer is option C
Oxidation of nitrites in presence of potassium permanganate results in formation of: Oxidation of nitrites in presence of potassium permanganate results in formation of nitrates (NO-3).

QUESTION: 9

 In neutral solution, potassium permanganate forms:

Solution:

The correct answer is Option A.

The Mn-containing products from redox reactions depend on the pH. Acidic solutions of permanganate are reduced to the faintly pink manganese(II) ion (Mn2+) and water. In neutral solution, permanganate is only reduced by three electrons to give manganese dioxide (MnO2), wherein manganese is in a +4 oxidation state.

QUESTION: 10

Which of the following is not the condition for the complex formation?

Solution:

The correct answer is Option C
Only d orbitals accept the lone pair of electrons during complex formation. Their absence means that the atom will not be able to accept the lone pair of electrons and the complex will not be formed.

Related tests