Test: Important Compounds Of S Block


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Important Compounds Of S Block


Description
This mock test of Test: Important Compounds Of S Block for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Important Compounds Of S Block (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Important Compounds Of S Block quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Important Compounds Of S Block exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Important Compounds Of S Block extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Castner Kellner cell:

Solution:

An electrolytic cell used industrially for the production of sodium hydroxide. The usually iron cell is filled with brine (sodium chloride solution) and employs liquid mercury as the cathode. The sodium liberated there forms an amalgam with the mercury, which is run off and reacted with water to give sodium hydroxide (and hydrogen); the mercury is then re-used. Chlorine gas produced at the anode is another valuable by-product.

QUESTION: 2

Heating limestone at a temperature of 1070K we get:

Solution:

Heating limestone at a temperature of 1070K we get quick lime i.e CaO.

QUESTION: 3

Aqueous solution of which of the following compounds is used to detect carbon dioxide:​

Solution:

On passing co2 gas , Ca(OH)2 becomes into CaCO3 (milky white ppt).this proves the presence of Co2.

QUESTION: 4

Passing carbon dioxide through slaked lime gives:​

Solution:

If CO2 is passed through slaked lime(calcium hydroxide Ca(OH)2). Reaction: CO2 + CA(OH)2→ CaCO3+ H2O. It gives out calcium carbonate (CaCO3) also called as marble/limestone.

QUESTION: 5

Bones and teeth contains:

Solution:

Teeth are composed of calcium, phosphorus, and other minerals. Butbones are still not as strong as teeth. The hardest part of the human body , teethmostly consist of a calcified tissue called dentine. The tooth's dentine tissue is covered in enamel, that hard, shiny layer that you brush.

QUESTION: 6

In Castner Kellner cell, electrolyte used is:

Solution:

In castner-kellner method NaOH is prepared by the electrolysis of aqueous solution of NaCl(Brine).

QUESTION: 7

Milk of lime reacts with chlorine to produce:

Solution:

Lime reacts readily with water to produce slaked lime, which is the chemical compound calcium hydroxide. A considerable amount of heat energy is released during this reaction. Slaked lime reacts with chlorine gas to produce the bleaching agent calcium hypochlorite – a common form of 'swimming pool' chlorine.

QUESTION: 8

What is washing soda?

Solution:

Sodium carbonate, Na2CO3, (also known as washing soda, soda ash and soda crystals, and in the monohydrate form as crystal carbonate) is the water-soluble sodium salt of carbonic acid.
It most commonly occurs as a crystalline decahydrate, which readily effloresces to form a white powder, the monohydrate. Pure sodium carbonate is a white, odorless powder that is hygroscopic (absorbs moisture from the air). It has a strongly alkaline taste, and forms a moderately basic solution in water. Sodium carbonate is well known domestically for its everyday use as a water softener.

QUESTION: 9

Pure NaCl is obtained by the process of:

Solution:

Crystallization is also a chemical solid–liquid separation technique, in which mass transfer of a solute from the liquid solution to a pure solid crystalline phase occurs. In chemical engineering, crystallization occurs in a crystallizer.

QUESTION: 10

The formula of bleaching powder is:​

Solution:

Calcium hypochlorite is an inorganic compound with formula CaO(Cl)2. It is the main active ingredient of commercial products called bleaching powder