Test: India’s External Relations- Assertion and Reason Type Questions


10 Questions MCQ Test Political Science Class 12 | Test: India’s External Relations- Assertion and Reason Type Questions


Description
Attempt Test: India’s External Relations- Assertion and Reason Type Questions | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Political Science Class 12 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: The first Prime Minister, Jawahar Lal Nehru played a crucial role in setting the national agenda. He was his own foreign minister.

Reason: Thus both as the Prime Minister and the Foreign Minister, he exercised profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy.

Solution: Being a foreign minister of India, Nehru exercised great influence over designing India’s foreign policies and relations with the other countries. He was the one who came up with an idea of NAM during the cold war era.
QUESTION: 2

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: While India was trying to convince the other developing countries about the policy of non-alignment, Pakistan joined the US-led military alliances.

Reason: Unlike its relationship with Pakistan, free India began its relationship with China on a very friendly note.

Solution: India never forcefully approached any country to join NAM. On the one hand, Pakistan joined US-led military alliances, India kept developing and maintaining good relations with others.
QUESTION: 3

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: The Sino- Indian conflict affected the opposition as well.

Reason: This and the growing rift between China and the Soviet Union created irreconcilable differences within the Communist Party of India (CPI).

Solution: The Sino-Indian conflict created irreconcilable differences within the Communist Party of India which was in opposition. It was split into Communist Party of India (Marxist) which was Pro-China and CPI which was Pro-Russia.
QUESTION: 4

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Indian air crafts attacked parts of Pakistan and the army moved into POK and Swat Valley.

Reason: After months of diplomatic tension and military build-up, a full-scale war between India and Pakistan broke out in December 1971.

Solution: India indeed had given the answer to Pakistan’s mischievous acts on the border. But, the attack was never initiated by Indian side, nor did Indian army entered Swat Valley.
QUESTION: 5

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Communist China conducted nuclear tests in October 1964.

Reason: The five nuclear weapon powers, the US, USSR, UK, France, and China – also the five Permanent Members of the UN Security Council – tried to impose the Nuclear Non-proliferation Treaty (NPT) of 1968 on the rest of the world.

Solution: Explanation: It has always been a tendency of the powerful nations not to let any other nation be in their competence. Hence, soon after China tested her nuclear weapons, they have come up with NPT.
QUESTION: 6

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: There are no differences among political parties about how to conduct external relations.

Reason: Indian politics is generally marked by a broad agreement among the parties on national integration, protection of international boundaries, and on questions of national interest.

Solution: There has always been differences among the political parties of India about their external relations. But, this has never affected the foreign affairs of India. India always stood neutral as far as any international conflicts are concerned.
QUESTION: 7

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: The Indian national movement was not an isolated process. It was a part of the worldwide struggle against colonialism and imperialism.

Reason: It influenced the liberation movements of many Asian and African countries.

Solution: Indian national movement encouraged many colonies to stand against their oppressors. Taking India’s example, many African and Asian countries stood against imperialism.
QUESTION: 8

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: The foreign policy of independent India vigorously pursued the dream of a peaceful world by advocating the policy of non-alignment, by reducing Cold War tensions and by contributing human resources to the UN peacekeeping operations.

Reason: India continued to oppose Pakistan on joining the Western Camp.

Solution: India indeed advocated the policy of NAM. Taking India’s example, many other nations adopted NAM, but India never criticized nations who have joined any of blocs.
QUESTION: 9

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: A boundary dispute had surfaced between India and China. India claimed that the boundary was a matter settled in colonial time, but China said that any colonial decision did not apply.

Reason: The China war dented India’s image at home and abroad. India had to approach the Americans and the British for military assistance to tide over the crisis.

Solution: The Chinese denied any agreement between India and China regarding the borders. India continued to claim the territories which belonged to her. This dispute led to the war of 1962 for which India was never ready.
QUESTION: 10

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Support for Pakistan came from the US and China. The US-China rapprochement that began in the late 1960s resulted in a realignment of forces in Asia.

Reason: In order to counter the US-Pakistan-China axis, India signed a 20-year Treaty of Peace and Friendship with the Soviet Union in August 1971.

Solution: Pakistan, with the aid from US and China emerged as a threat to India. The treaty signed by India with USSR assured that if there was any attack on India, USSR will provide backup to India.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code