Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions


Description
This mock test of Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: India - Size and Location- Assertion-Reason & Case Based Type Questions extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions : In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : The Indian Ocean is named after India.

Reason (R) : India has a strategic location along the trans-Indian Ocean routes.

Solution:

The Indian landmass has a central location between East and West Asia. India is a southward extension of the Asian continent. The trans Indian Ocean routes which connect the countries of Europe in the West to the countries of East Asia provide a strategic central location to India. The Deccan peninsula protrudes into the Indian Ocean, thus helping India to establish close contact with West Asia, Africa and Europe from the Western coast and South-East and East Asia from the Eastern coast. No other country has a long coastline on the Indian Ocean as India has. Thus, India's eminent position in the Indian Ocean justifies the naming of an ocean after it.

QUESTION: 2

Directions : In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : There would be least difference in the duration between day time and night time at Kanyakumari.

Reason (R) : It is located far down south of the country.

Solution:

Kanyakumari is located near the equator whereas Kashmir is located far away from the equator.

We know that the day and night are almost 12 hours each on the equator.

Hence, places located close to the equator do not feel a difference between the duration of day and night.

The difference increases as we go far from the equator.

QUESTION: 3

Read the source given below and answer the following questions:

India's Neighbours

India occupies an important strategic position in South Asia. India has 28 states and 8 Union Territories. India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan in the northwest, China (Tibet), Nepal and Bhutan in the north and Myanmar and Bangladesh in the east. Our southern neighbours across the sea consist of the two island countries, namely Sri Lanka and Maldives. Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar, while Maldives Islands are situated to the south of the Lakshadweep Islands.

India has had strong geographical and historical links with her neighbours.

Q. Which two states of India share their land boundary with Bangladesh?

Solution:

Indian states that share borders with Bangladesh are: Assam, West Bengal, Mizoram, Meghalaya and Tripura.

QUESTION: 4

Read the source given below and answer the following questions:

India's Neighbours

India occupies an important strategic position in South Asia. India has 28 states and 8 Union Territories. India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan in the northwest, China (Tibet), Nepal and Bhutan in the north and Myanmar and Bangladesh in the east. Our southern neighbours across the sea consist of the two island countries, namely Sri Lanka and Maldives. Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar, while Maldives Islands are situated to the south of the Lakshadweep Islands.

India has had strong geographical and historical links with her neighbours.

Q. My friend hails from a country which does not share land boundaries with India. Identify the country.

Solution: Tajikistan is a country in Asia that is surrounded by land. It was earlier part of the Soviet Union and after the disintegration of that country in 1991, became an independent country. The city of Tajikistan is Dushanbe city and the language here is called Tajik, which is considered a form of Persian language.

This language is written in syllables, in which Russian and some other languages are also written. Apart from this Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Myanmar are the countries which share the “land border” with India.

QUESTION: 5

Read the source given below and answer the following questions:

India's Neighbours

India occupies an important strategic position in South Asia. India has 28 states and 8 Union Territories. India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan in the northwest, China (Tibet), Nepal and Bhutan in the north and Myanmar and Bangladesh in the east. Our southern neighbours across the sea consist of the two island countries, namely Sri Lanka and Maldives. Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar, while Maldives Islands are situated to the south of the Lakshadweep Islands.

India has had strong geographical and historical links with her neighbours.

Q. Who are India’s neighbours in the north-west?

Solution: In the North West of the country, there are two neighbouring countries, Pakistan and Afghanistan. The country shares its border with the states of Jammu and Kashmir, Gujarat, Rajasthan and Punjab.
QUESTION: 6

Read the source given below and answer the following questions:

India's Neighbours

India occupies an important strategic position in South Asia. India has 28 states and 8 Union Territories. India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan in the northwest, China (Tibet), Nepal and Bhutan in the north and Myanmar and Bangladesh in the east. Our southern neighbours across the sea consist of the two island countries, namely Sri Lanka and Maldives. Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar, while Maldives Islands are situated to the south of the Lakshadweep Islands.

India has had strong geographical and historical links with her neighbours.

Q. What do we call a narrow channel of sea which separates two land masses?

Solution: Strait is a narrow channel of sea which separates two land masses. For an example there is a Palk strait in between India and Sri Lanka to separate two countries. It is a narrow body of land which connects two water bodies. There is a Strait which is formed due to the tectonic changes i.e Strait of Gibraltar which connects Mediterranean Sea and on the other side the Atlantic Ocean.
QUESTION: 7

What is the western-most longitude of India?

Solution:

India has a longitudinal extent of more than 29°, with the 68°7′E longitude bounding its western limit in Kachchh in Gujarat and 97°25′E bounding its eastern limit in Arunachal Pradesh (97°25′ – 68°7′ = 29°18′).

QUESTION: 8

What is the eastern-most longitude of India?

Solution: The easternmost longitude is 97° 25'E and the westernmost longitude is 68° 7'E.

Thus the easternmost point of India would be 2 hours ahead of the western point.

Longitude: It is an angular distance of a point measured on the earth's surface to the East or West of a central reference point.

QUESTION: 9

How many States and Union Territories does India have?

Solution:

India is a federal union comprising 28 states and 8 union territories, for a total of 36 entities. The states and union territories are further subdivided into districts and smaller administrative divisions.

QUESTION: 10

In which year did Indira Point submerged under water due to the Tsunami?

Solution:

The Tsunami of 2004 caused widespread damage in coastal areas of India. The Indira point in the Andaman and Nicobar Islands got submerged after the tsunami. Tsunami wave struck havoc in the Indian Ocean on the 26 December 2004.

Similar Content

Related tests