Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010)


Description
This mock test of Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian National Movement - 3 (2012-2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Rowlatt Act aimed at

[2012]

Solution:

The act had provisions of imprisonment without trial and summary procedures for trial.

QUESTION: 2

Which of the following is/are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces
2. Introduction of separate communal electorates for Muslims
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces
Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

1st and 3rd are correct.

QUESTION: 3

The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because
1. the Congress passed a resolution demanding complete independence
2. the rift between the extremists and moderates was resolved in that Session
3. a resolution was passed rejecting the two-nation theory in that Session
Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

Only 1st statement is correct.

QUESTION: 4

Consider the following statements:
The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he
1. exposed the economic exploitation of India by the British
2. interpreted the ancient Indian texts and restored the self-confidence of Indians
3. stressed the need for eradication of all the social evils before anything else
Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

He exposed the economic exploitation of India by the British.

QUESTION: 5

Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932, mainly because

[2012]

Solution:

Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932, against Ramsay Macdonald Announcement of the Communal Award.

QUESTION: 6

Which of the following parties were established by Dr. B. R. Ambedkar?
1. The Peasants and Workers Party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party
Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

The parties established by Dr. B. R. Ambedkar were -All India Scheduled Castes Federation and the Independent Labour Party.

QUESTION: 7

During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for its formation?

[2012]

Solution:

Because Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose.

QUESTION: 8

The Congress ministries resigned in the seven provinces in 1939, because

[2012]

Solution:

The Congress ministries resigned in October and November 1939, in protest against Viceroy Lord Linlithgow's action of declaring India to be a belligerent in the Second World War without consulting the Indian people.

QUESTION: 9

With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the Nehru report?
1. Complete Independence for India.
2. Joint electorates for reservation of seats for minorities.
3. Provision of fundamental rights for the people of India in the Constitution.
Select the correct answer using the codes given below

 [2011]

Solution:

Nehru Report did not provide for separate electorates for any community or weightage for minorities, but yes it talks of Joint electorates. It also talks for Bills of Rights.

QUESTION: 10

With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well-known for?

[2011]

Solution:

Usha Mehta (March 25, 1920 – August 11, 2000) was a renowned Gandhian and freedom fighter of India. She is also remembered for operationalizing the Congress Radio, also called the Secret Congress Radio, an underground radio station, which functioned for few months during the Quit India Movement of 1942.

QUESTION: 11

Mahatma Gandhi said that some of his deepest convictions were reflected in a book titled, “Unto this Last’’ and the book transformed his life. What was the message from the book that transformed Mahatma Gandhi?

[2011]

Solution:

The statement a is incorrect because from Ruskin’s writing Gandhi derived the message that “the job of a lawyer is equal to a job of a barber, and both have right to earn their livelihood”. Statement b is correct because Gandhi clearly mentioned in one of his writing that The good of individual is contained in the good of all, this is something which inspired him to translate the book into “Sarvodaya”.
Statement c is incorrect, what Gandhi derived from this book was of a “life of labour” and not life of celibacy. Celibacy or Brahamcharya was something which actually came out of his own guilt beginning as early as the days of death of his father”.

QUESTION: 12

What was the reason for Mahatma Gandhi to organize a satyagraha on behalf of the peasants off Kheda?
1. The administration did not suspend the land revenue collection in spite of a drought
2. The administration proposed to introduce permanent settlement in Gujarat
Which of the statements given above is/are correct?

[2011]

Solution:

However, a famine had struck the district and a large part of Gujarat, and virtually destroyed the agrarian economy.
The poor peasants had barely enough to feed themselves, but the British government of the Bombay Presidency insisted that the farmers not only pay full taxes, but also pay the 23% increase stated to take effect that year.

QUESTION: 13

Which one of the following observation is not true about the Quit India Movement of 1942?

[2011]

Solution:

On August 8, 1942 the Quit India Resolution was passed at the Bombay session of the All India Congress Committee and here Gandhi made a call to participate people in non-violent way. It’s worth noting that the communists had opposed this movement and it virtually damaged the labour movement. Labour Unions under Communist influence had apparently decided against participation in the movement, there were large-scale strikes in mills at Kanpur, Jamshedpur and Ahmedabad. There was an indifference of the Labour Class, so the statement d is correct. The First statement in this question needs to be looked into. The Quit India Movement was basically promoted a nonviolent and noncooperative movement but it was not a non-violent. There were various events in which Police station, Railway Stations, Railway Lines and PostOffices were burnt and destroyed.

QUESTION: 14

Consider the following statements:
1. The “Bombay Manifesto” signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals.
2. It evoked support from a large section of business community from all across India.
Which of the statements given above is/ are correct?

[2010]

Solution:

The "Bombay Manifesto" signed in 1936 by twentyone Bombay businessmen, contained an open indictment of Nehru's preaching of socialist ideals, which were deemed prejudicial to private property and to the peace and prosperity of the country.

QUESTION: 15

Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?

[2010]

Solution:

In March 1942, a mission headed by Stafford Cripps was sent to India with constitutional proposals to seek Indian support for the war by British PM, Winston  Churchill.

QUESTION: 16

For the Karachi session of Indian National Congress in 1931 presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?

[2010]

Solution:

The Karachi session was presided by Sardar Patel.
The congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic Policy which represented the Party's Social, Economic and Political programme. It was later known as Karachi Resolution. Nehru had originally drafted it, but some Congress leaders thought it was too radical and it was redrafted.

QUESTION: 17

Consider the following statements :
1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran to investigate the problem of the peasants.
2. Acharya J.B. Kriplani was one of Mahatma Gandhi's colleagues in his Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?

[2010]

Solution:

Statement 1 is incorrect as it was Raj Kumar Shukla who requested Gandhi to come to Champaran to investigate the problems of peasants. Gandhi’s colleagues in this movement were JB Kriplani, Rajendra Prasad, Mazhar-ulHaq, Mahadeo Desai, and Narhari Parekh.

QUESTION: 18

What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi movement?

[2010]

Solution:

The government’s decision to partition Bengal was made public in December, 1903.The official reason given was that Bengal with a population of 78 million was too big to be administered. The government announced partition in July 1905. To boycott this, on Aug 7, 1905, formal proclamation of Swadeshi movement was made from the Calcutta townhall.

QUESTION: 19

After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet entitled "The Way Out". Which one of the following was proposed in this pamphlet?

[2010]

Solution:

“In the last years of the war, Rajagopalachari was instrumental in negotiations between Gandhi and Jinnah.
In 1944, he proposed a solution to the Indian Constitutional tangle. He prepared a formula for Congress-League cooperation. It was a tacit acceptance of the League’s demand for Pakistan. Gandhi supported the formula. But Jinnah was in favour of two-nation theory only.

QUESTION: 20

Four resolutions were passed at the famous Calcutta session of Indian National Congress in 1906. The question of either retention OR of rejection of these four resolutions became the cause of a split in Congress at the next Congress session held in Surat in 1907. Which one of the following was not one of those resolutions?

[2010]

Solution:

Dada Bhai Naoroji presided over the INC session at Calcutta in 1906 in which a resolution supporting the programme of swadeshi, boycott and national education was passed. Ras Behari Ghosh presided over the Surat session in 1907 in which congress was split into moderates and extremists.