Test: Indian Polity & Constitution -1


20 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Indian Polity & Constitution -1


Description
This mock test of Test: Indian Polity & Constitution -1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Indian Polity & Constitution -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Polity & Constitution -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Indian Polity & Constitution -1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Polity & Constitution -1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In India, the concept of single citizenship is adopted from –

Solution:

The Indian Constitution borrowed such features as parliamentary form of government, introduction of Speaker and his role, the concept of single citizenship, the Rule of law, procedure of lawmaking, etc from England. The Indian citizenship and nationality law and the Constitution of India provide single citizenship for all of India.

QUESTION: 2

A federal structure for India was first put forward by the –

Solution:

The Government of India Act 1935, the voluminous and final constitutional effort at governing British India, articulated three major goals: establishing a loose federal structure, achieving provincial autonomy, and safeguarding minority interests through separate electorates. The federal provisions, intended to unite princely states and British India at the centre, were not implemented because of ambiguities in safeguarding the existing privileges of princes. In February 1937, however, provincial autonomy became a reality when elections were held.

QUESTION: 3

The Drafting of the Constitution was completed on :  

Solution:

A Draft Constitution was prepared by the committee and submitted to the Assembly on 4 November 1947. Draft constitution was debated and over 2000 amendments were moved over a period of two years. Finally on 26 November, 1949, the process was completed and Constituent assembly adopted the constitution. 284 members signed the document and the process of constitution making was complete. 

QUESTION: 4

Who was the President of the Constituent Assembly?  

Solution:

The first temporary 2-day president of the Constituent Assembly was Dr Sachidanand Sinha. Later, Rajendra Prasad was elected president of the Constituent Assembly.

QUESTION: 5

Public Order as an item in the Constitution figures in -

Solution:

Public order as an item in the constitution figures in the state list under seventh schedule of the constitution.

QUESTION: 6

Which among the following States has the highest number of seats in the Lok Sabha?  

Solution:

Maharashtra has 48 seats among all these states.

QUESTION: 7

Who was the first Chairman of Indian Constitution's Drafting Committee?  

Solution:

The Government of India Act 1935 provided for dyarchy at the Centre. Under this act, the executive authority of the centre was vested in the Governor. It ended the system of dyarchy at the provincial level introduced by Government of India Act 1919.

QUESTION: 8

In which year the constituent assembly of India started functioning?  

Solution:

On 29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India. The Constituent assembly adopted the constitution on 26 November 1949 once the process of drafting was completed.

QUESTION: 9

Where in the Indian Constitution has “economic justice” been provided as one of the objectives?

Solution:

The Directive Principles are an amalgam of diverse subjects embracing the life of the nation and include principles which are general statements of social policy, principles of administrative policy, socioeconomic rights and a statement of the international policy of the country. Articles 41-43A and Article 48 specifically target the working sections of the nation and provide for the betterment of the workers and their living conditions. 

QUESTION: 10

Which one of the following is not enumerated as a right in the Constitution of India?  

Solution:

Political groups have demanded that the right to work, the right to economic assistance in case of unemployment, old age, and similar rights be enshrined as constitutional guarantees to address issues of poverty and economic insecurity, though these provisions have been enshrined in the Directive Principles of state policy.

QUESTION: 11

In which schedule of the Indian Constitution powers of panchayats are stated?  

Solution:

The powers of panchayats are stated in the 11th schedule of the Indian Constitution. 8th schedule of constitution enlists 22 Indian recognized languages. 9th schedule was added by 1st amendment in 1957. It contains acts, orders related to land tenure, land tax, railways industry. 10th schedule was added by 52nd amendment in 1985, contains provisions of disqualification of grounds of defection.

QUESTION: 12

The Directive Principles of State Policy was adopted from the –

Solution:

The principles have been inspired by the Directive Principles given in the Constitution of Ireland and also by the principles of Gandhism; and relate to social justice, economic welfare, foreign policy, and legal and administrative matters. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of State Policy. 

QUESTION: 13

Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights?  

Solution:

Fundamental Rights are those rights and freedoms of the people of India, which enjoy constitutional recognition and guarantee. The Supreme Court of India and State High Courts have the power to enforce Fundamental Rights. Supreme Court is the guardian protector of fundamental rights. The right to move to the courts for securing the fundamental rights is a very valuable right of the people. Citizens can go to the Supreme Court or the high Courts for getting their fundamental rights enforced. It empowers the Courts to issue directions or orders or writs for this purpose. 

QUESTION: 14

List of Fundamental Duties were added to the Indian Constitution as Part –

Solution:

The Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976 added ten Fundamental Duties of Indian citizens to the nation in Part W of the Constitution. These duties, set out in Part IV-A of the Constitution (under a constitutional amendment) concern individuals and the nation Like the Directive Principles, they are not legally enforceable.

QUESTION: 15

Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?  

Solution:

Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is in the nature of public duty and in certain cases of a statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

QUESTION: 16

Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution were taken from the Constitution of

Solution:

The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of State Policy as enshrined in the Irish Constitution.

QUESTION: 17

As per Indian Constitution, the Right to Property is a –

Solution:

The Forty-Forth Amendment of 1978 deleted the right to property from the list of fundamental rights. So it is now a legal right, not a fundamental right.

QUESTION: 18

Fill up : 'Right _____ duties.'  

Solution:

Rights imply certain duties. For example, if one has the right to follow one's own religion, it is one's duty to allow others to follow their own. Rights and duties are equally important and that is why our Constitution has laid down certain duties for the citizens along with rights. 

QUESTION: 19

How many Fundamental Rights were granted initially?  

Solution:

The Constitution of India initially recognised 7 fundamental rights: Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational rights, Right to constitutional remedies and Right to property. Under the 44th Amendment Act, right to property ceased to be a Fundamental right.

QUESTION: 20

How liberty can be limited?  

Solution:

Liberty is one of the human rights which, in the words of John Locke, consists of being free from any superior power on Earth. However, it is non-absolute and can be limited by law or restricted in certain circumstances where there is a need to take into account the rights of other individuals or wider society. The truth is modem laws permit only limited forms of liberty.