Test: Inductive And Non-Inductive Circuits


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Inductive And Non-Inductive Circuits


Description
This mock test of Test: Inductive And Non-Inductive Circuits for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Inductive And Non-Inductive Circuits (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Inductive And Non-Inductive Circuits quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Inductive And Non-Inductive Circuits exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Inductive And Non-Inductive Circuits extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In case of Inductive circuit, Frequency is ______________ to the inductance.

Solution:

The formula for frequency in an inductive circuit is:
XL=2*π*f*L.
Therefore: f is inversely proportional to L.

QUESTION: 2

In case of Inductive circuit, Frequency is ______________ to the current.

Solution:

Inductance is inversely proportional to current since, as the inductance increases, current decreases.

QUESTION: 3

In an inductive circuit, when the impedance value increases, the circuit power factor?

Solution:

 The power factor, that is, cos(phi) is equal to the resistance divided by the impedance in the circuit, hence as impedance increases, the power factor decreases.

QUESTION: 4

 If the current and voltage are 90 degree out of phase, the power factor will be?

Solution:

The power factor is the cosine of the angle in between the voltage and the current. If the angle between the voltage and current is 90, then cos90=0. Hence, the power factor is zero.

QUESTION: 5

In a pure inductive circuit, the power factor is __________

Solution:

In a pure inductive circuit, current is lagging by 90 degrees from the voltage. The power factor is the cosine of the angle in between the voltage and the current. If the angle between the voltage and current is 90, then cos90=0. Hence, the power factor is zero.

QUESTION: 6

 If the power factor is 1/10 and the value of inductive reactance is 20 ohm, calculate the resistance in the circuit.

Solution:

We know that:
cos(φ)=R/Z

given Z = 20 ohm, cos(φ) = 1/10

so R comes out to be 2 ohm.

QUESTION: 7

If the resistance in a circuit is 2 ohm and the impedance is 20 ohm, calculate the power factor.

Solution:

We know that:
cos(ϕ) = R/Z = 2/20 = 1/10 ohm.

QUESTION: 8

 If the power factor is 1/10 and the resistance is 2 ohm, calculate the impedance.

Solution:

We know that:
cos(phi) = R/Z
From the given question, we find that the inductive reactance is 20 ohm.

QUESTION: 9

What is the unit for inductive reactance?

Solution:

Inductive reactance is nothing but the impedance. Impedance is the AC equivalent of resistance, hence the unit for inductive reactance is ohm.

QUESTION: 10

An induced emf is said to be ________

Solution:

Any circuit in which a change of current is accompanied by a change of flux, and therefore by an induced emf, is said to be inductive.

Similar Content

Related tests