Test: Instruction Set Of 8086/8088


15 Questions MCQ Test Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs | Test: Instruction Set Of 8086/8088


Description
Attempt Test: Instruction Set Of 8086/8088 | 15 questions in 15 minutes | Mock test for Computer Science Engineering (CSE) preparation | Free important questions MCQ to study Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs for Computer Science Engineering (CSE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The instruction that is used to transfer the data from source operand to destination operand is

Solution:

These instructions are used to copy and transfer the instructions.

QUESTION: 2

Which of the following is not a data copy/transfer instruction?

Solution:

DAS (Decimal Adjust after Subtraction) is an arithmetic instruction.

QUESTION: 3

 The instructions that involve various string manipulation operations are

Solution:

The string instructions perform operations on strings such as load, move, scan, compare etc.

QUESTION: 4

Which of the following instruction is not valid?

Solution:

Both the source and destination operands cannot be memory locations except for string instructions.

QUESTION: 5

 In PUSH instruction, after each execution of the instruction, the stack pointer is

Solution:

The actual current stack-top is always occupied by the previously pushed data. So, the push operation decrements SP by 2 and then stores the two bytes contents of the operand onto the stack.

QUESTION: 6

The instruction that pushes the contents of the specified register/memory location on to the stack is

Solution:

Since PUSH operation transfers data to stack from register or memory location.

QUESTION: 7

In POP instruction, after each execution of the instruction, the stack pointer is

Solution:

The actual current stack top is poped into the specific operand as the contents of stack top memory is stored in AL&SP and further contents of memory location pointed to by SP are copied to AH & SP.

QUESTION: 8

The instructions that are used for reading an input port and writing an output port respectively are

Solution:

The address of the input/output port may be specified directly or indirectly.
Example for input port: IN AX, DX ;This instruction reads data from a 16-bit port whose address is in DX and stores it in AX
Example for output port: OUT 03H, AL ;This sends data available in AL to a port whose address is 03H.

QUESTION: 9

The instruction that is used for finding out the codes in case of code conversion problems is

Solution:

The translate(XLAT) instruction is used to find codes.

QUESTION: 10

The instruction that loads effective address formed by destination operand into the specified source register is

Solution:

The instruction,LEA loads effective address and is more useful for assembly language rather than for machine language.

QUESTION: 11

The flag that acts as Borrow flag in the instruction, SBB is

Solution:

If borrow exists in the subtraction operation performed then carry flag is set.

QUESTION: 12

 In general, the source operand of an instruction can be

Solution:

The source operand is the element which is data or data stored memory location on which operation is performed.

QUESTION: 13

The instruction, CMP to compare source and destination operands it performs

Solution:

For comparison, the instruction CMP subtracts source operand from destination operand.

QUESTION: 14

 Which instruction cannot force the 8086 processor out of ‘halt’ state?

Solution:

Only an interrupt request or Reset will force the 8086 processor to come out of the ‘halt’ state.

QUESTION: 15

NOP instruction introduces

Solution:

NOP is the No operation. It means that the processor performs no operation for the clock cycle and thus there exists a delay.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code