Test: Integers - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 7 | Test: Integers - 1


Description
This mock test of Test: Integers - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Integers - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Integers - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Integers - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Integers - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which integer is greater than –5?

Solution:

An integer on the horizontal number line is greater than the number on its left and less than the number on its right. Therefore, the smallest negative integer is the biggest one.

So -1 will be greater than -5. Thus, option B is the correct answer.  

QUESTION: 2

If a x (b − c) is 8 for a = 2, b = 10 and c = 6 then a x b − a x c is equal to:

Solution:

Using BODMAS,
a x (b − c) = a x b - a x c
= (a x b) - (a x c)
= (2 x 10) - (2 x 6)
= 20 - 12 
= 8 
So, option D is the correct answer. 

QUESTION: 3

The product of three negative integers is:

Solution:

If the number of negative integers in a product is odd, then the product is a negative integer.

QUESTION: 4

The additive identity for integers is:

Solution:
  • The additive identity property says that if you add an integer to zero or add zero to the integer, then you get the same integer back.
  • So, zero (0) is the additive identity for integers, i.e., a + 0 = 0 + a = a.
QUESTION: 5

According to Distributive Law of Multiplication over Addition, a x (b + c) must be equal to:

Solution:

According to Distributive Law of Multiplication over Addition:
a x (b + c) = a x b + a x c 

QUESTION: 6

Which amongst the following is the largest?
I-89I, -89, -21, I-21I

Solution:
  • |x| gives the absolute value of x. The absolute value of any number is the magnitude of the real number without regard to its sign. The magnitude of a number is its size.
  • I-89I = 89
    I-21I = 21
    So, 89 is the greatest among the given numbers.
QUESTION: 7

The multiplicative identity for integers is:

Solution:
  • The multiplicative identity of any integer p is a number q which when multiplied with p, leaves it unchanged, i.e. q is called the multiplicative identity of any integer p, if p × q = p.
  • Now, when we multiply 1 with an integer p we get:
    p × 1 = p = 1 × p
  • So, 1 is the multiplicative identity for integers.
QUESTION: 8

What will be the additive inverse of 7?

Solution:
  • The additive inverse of a number a is the number that, when added to a, gives zero. This number is also known as the opposite number.
  • So, when -7 is added to 7 it gives 0. 
    -7 + 7 = 0 
  • Thus, -7 is the additive inverse of 7.
QUESTION: 9

How many integers are there between -8 and 2 (excluding -8 and 2)?

Solution:
  • The integers between -8 & 2 are:
    -7 , -6 , -5 , -4 , -3 , -2 , -1 , 0 , 1 
  • There are 9 integers between -8 & 2. 
    So, option D is correct. 
QUESTION: 10

The value of [(-4) x (-9) x (-25)] ÷ [(-2) x (-3) x (-5)] is:

Solution:
  • Firstly we will solve brackets according to BODMAS rule,
    (-4) x (-9) x (-25) = -900 (multiplication of odd number of negative integers gives a negative integer)
    (-2) x (-3) x (-5) = -30 (-900) / (-30) = 30 (division of even number of integers gives a positive integer)

Related tests