Test: International - 2 (2015 - 2011)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: International - 2 (2015 - 2011)


Description
This mock test of Test: International - 2 (2015 - 2011) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: International - 2 (2015 - 2011) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: International - 2 (2015 - 2011) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: International - 2 (2015 - 2011) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: International - 2 (2015 - 2011) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Among the following, which were frequently mentioned in the news for the outbreak of Ebola virus recently?

[2015]

Solution:

Guinea, Sierra Leone and Liberia were in news for the outbreak of Ebola virus recently.

QUESTION: 2

'Beijing Declaration and Platform for Action', of ten seen in the news, is

[2015]

Solution:

The Beijing Declaration and Platform for Action was adopted by the Fourth World Conference on Women in 1995. The Platform for Action reaffirms the fundamental principle that the rights of women and girls are an "inalienable, integral and indivisible part of universal human rights." The Platform for Action also calls upon governments to take action to address several critical areas of concern, among them violence against women.

QUESTION: 3

The 'Fortaleza Declaration', recently in the news, is related to the affairs of

[2015]

Solution:

Fortaleza declaration was part of 6th BRICS summit which resulted in the official inauguration of the New Development Bank.

QUESTION: 4

The problem of international liquidity is related to the non-availability of

[2015]

Solution:

Dollars and hard currencies are used for payments in international trade, investment and liquidation of international debt. So if there is shortage of liquidity, this means scarcity of Dollars and hard currencies to carry on the above transactions. That is why even SDR was introduced by IMF.

QUESTION: 5

Recently, a series of uprisings of people referred to as ‘Arab Spring’ originally started from

[2014]

Solution:

The Arab Spring is a revolutionary wave of demonstrations, protests and civil wars in the Arab world that began on 18 December 2010 and spread throughout the countries of the Arab League. It originally started from Tunisia.

QUESTION: 6

With reference to a grouping of countries known as BRICS, consider the following statements: 
1. The First Summit of BRICS was held in Rio de Janeiro in 2009.
2. South Africa was the last to join the BRICS grouping.
Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China, and South Africa. The grouping was originally known as “BRIC” before the inclusion of South Africa in 2010. The BRIC first formal summit held in Yekaterinburg, commenced on 16 June, 2009.

QUESTION: 7

The efforts to detect the existence of Higgs boson particle have become frequent news in the recent past. What is/are the importance / importances of discovering this particle?
1. It will enable us to understand as to why elementary particles have mass.
2. It will enable us in the near future to develop the technology of transferring matter from one point to another without traversing the physical space between them.
3. It will enable us to create better fuels for nuclear fission.
Select the correct answer using the codes given below.

[2013]

Solution:

The discovery of Higgs boson is important because it explains why sub atomic particles have mass. According to the scientists, Higgs boson is the only particle which explains how the basic building blocks of matter interact.

QUESTION: 8

Recently, there has been a concern over the short supply of a group of elements called ‘rare earth metals’. Why?
1. China, which is the largest producer of these elements, has imposed some restrictions on their export.
2. Other than China, Australia, Canada and Chile, these elements are not found in any country.
3. Rare earth metals are essential for the manufacture of various kinds of electronic items and there is a growing demand for these elements.
Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution:

The statements, 1st and 3rd are correct. Hence the option c is correct.

QUESTION: 9

South-East Asia has captivated the attention of global community over space and time as a geostrategically significant region. Which among the following is the most convincing explanation for this global perspective?

[2011]

Solution:

Its location between the Pacific and Indian oceans and its pre-eminent maritime character.

QUESTION: 10

The “New START” treaty was in the news. What is this treaty ?

[2011]

Solution:

The New Strategic Arms Reduction Treaty ('New START') was signed 2010 in Prague by Russia and the United States. This treaty continues the bipartisan process of verifiably reducing U.S. and Russian strategic nuclear arsenals begun by former Presidents Ronald Reagan and George H.W. Bush through START-I in 1994.