Test: Introduction To Acids And Bases


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Introduction To Acids And Bases


Description
This mock test of Test: Introduction To Acids And Bases for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Introduction To Acids And Bases (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Acids And Bases quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Introduction To Acids And Bases exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Acids And Bases extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The acid present in curd is:

Solution:

The acid present in curd is lactic acid.

The increased acidity causes the milk proteins (casein) to tangle into solid masses, or curds. Milk that has been left to sour (raw milk alone or pasteurized milk with added lactic acid bacteria) will also naturally produce curds, and sour milk cheeses are produced this way.

QUESTION: 2

Which of the following properties is NOT shown by bases?

Solution:

Blue litmus paper is mainly used to test acids. It will turn red when it comes into contact with an acid. If it comes into contact with a substance that is basic or neutral, it will remain blue.

QUESTION: 3

Which of the following acid is a weak acid?

Solution:

 Acids like acetic acid ( CH3COOH ) dissociates partially or incompletely, releasing only some of its hydrogen atoms into the solution. Hence they are weak acid.

QUESTION: 4

The natural source of Acetic acid is:

Solution:

Oxalic acid is found in tomatoes, lactic acid in curd and acetic acid is found in vinegar.

QUESTION: 5

Lime water is

Solution:

Limewater is the common name for a dilute aqueous solution of calcium hydroxide. Calcium hydroxide, Ca(OH)2, is sparsely soluble at room temperature in water (1.5 g/L at 25 °C). "Pure" (i.e. less than or fully saturated) limewater is clear and colorless, with a slight earthy smell and an astringent/bitter taste. It is basic in nature with a pH of 12.4.

QUESTION: 6

Which of the following is a strong base?

Solution:

KOH (aq), or Potassium Hydroxide, is a strong base. When added to water, it dissociates completely to give mobile ions, including the hydroxide ion which is responsible for the alkaline properties of the substance.

QUESTION: 7

The difference of molecules of water in gypsum and PoP is

Solution:

Plaster of paris: CaSO4.1/2H2O

Gypsum:CaSO4.2H2O

Difference is 3/2 of H2O

QUESTION: 8

Which of the following is NOT an organic acid?

Solution:

Sulfuric acid is inorganic because it doesn't contain carbon atoms bonded to oxygen, nitrogen and hydrogen atoms. 

QUESTION: 9

Which one of the following is acidic/slightly acidic?

Solution:
  • Lemon juice in its natural state is acidic with a pH of about 2, but once metabolized it actually becomes alkaline with a pH well above 7. So, outside the body, anyone can see that lemon juice is very acidic.
  • Tomatoes are on the low end of acidic foods. An alkaline diet is not that you can not have any foods that are acidic but balance both alkalizing and acidic.
  • Milk is actually pretty close to neutral with a pH of 6.8. (7 is neutral and the lower the number the more acidic). It can become acidic if bacteria break down the milk sugar and produce lactic acid. This is what causes milk to sour .
QUESTION: 10

Which of following acid is present in tamarind?

Solution:

The acid that is present in tamarind is tartaric acid, which is a white crystalline organic acid, which is formed naturally and can be found in several other plants.

QUESTION: 11

We should never add water to acid because:

Solution:

Because If we add water to acid , the reaction would become highly exothermic and lots of heat would be generated which would splash​ on your face and cause severe burns.

QUESTION: 12

Which of the following property is not shown by acids ?

Solution:

Acids dissociate in water to give H+ ions and not OH-.

QUESTION: 13

Acids when dissolved in water produce:

Solution:

Most acids release H+ ions in water, which combines with water molecule to produce hydronium (H3O+) ion.
Eg.
HCl(g)+H2O(l)→Cl−(aq)+H3O+(aq)

QUESTION: 14

A substance ‘A’ does not dissociate completely into its ions in aqueous solutions. It is bitter in taste and soapy to touch.Identify the substance A.

Solution:

A base is bitter in taste and soapy to touch. A weak base does not dissociate completely into its ions in aqueous solutions.

QUESTION: 15

Select the substance which shows acidic behavior in its aqueous solution.​

Solution:

Acid is defined as the substance which dissociates and releases H+ ions in their aqueous states.
The equation for the dissociation of hydrochloric acid is given by:
HCl (aq.) gives H+ (aq.) + OH-(aq)     
But molecules like alcohol  and glucose  and Urea do not produce H+ ions and thus are not considered as acids.

QUESTION: 16

Find the odd one out:

Solution:

CuSO4.5H2O is a hydrated salt. An example of acid salt is NaHCO3.

QUESTION: 17

Which one will NOT change red litmus to blue?

Solution:

HCL is an acid so it won't have any effect on red litmus paper

QUESTION: 18

Select the one which is WRONGLY mapped

Solution:

Calcium Hydroxide ( not carbonate) is commonly referred as slaked lime.

QUESTION: 19

Name an element which is common to all acids?

Solution:

An element which is common to all acids is Hydrogen because acids dissociate into H+ ions.

QUESTION: 20

Name an acid which contains both oxygen and hydrogen?

Solution:

Oxy acid is an acid which contains both oxygen and hydrogen.

An oxyacid is an acid that contains an oxygen atom bonded to a hydrogen atom and at least one other element.

An oxyacid has the general structure X-O-H. 

Related tests