Test: Introduction To D-Block Elements


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Introduction To D-Block Elements


Description
This mock test of Test: Introduction To D-Block Elements for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Introduction To D-Block Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To D-Block Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Introduction To D-Block Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To D-Block Elements extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is a diamagnetic ion?

Solution:

Co2+ (Z = 27) : [Ar]183d7 (3 unpaired electrons)
Cu2+ (Z = 29) : [Ar]183d9 (1 unpaired electrons)
Mn2+ (Z = 25): [Ar]183d5 (5 unpaired electrons)
Sc3+ (Z = 21): [Ar]183d0 (No unpaired electron)
Sc3+ with no unpaired electron will be diamagnetic

QUESTION: 2

The elements which lie between s and p block elements in the long form periodic table are called as:

Solution:
QUESTION: 3

 The inner transition elements are the elements in which the added electrons go to:

Solution:

Lanthanides and actinides are called inner transition elements because they are a group of elements that are shown as the bottom two rows of the periodic table. Lanthanides and actinides belong to the f-block elements, which means that they have filled up their f-orbitals with electrons.

QUESTION: 4

The second series of transition element starts with:

Solution:

The second series includes the elements yttrium (symbol Y, atomic number 39) to cadmium(symbol Cd, atomic number 48). 

QUESTION: 5

Which form of silver is colourless?

Solution:

ilver in the form of Ag+ is colourless. For transition metal ions to exhibit color, their metal ions must have incompletely filled (n-1)d orbitals.

Ag+ =4d10,5s0

Ag+ has completely filled d orbitals hence is colourless.

QUESTION: 6

 Which among the following is colourless?

Solution:

Zn2+ Because of no unpaired electron.

QUESTION: 7

 Melting point of d block elements across a period:

Solution:

Till d5 unpaired electron are increasing so maximum bonding as unpaired electron take part in bonding. So melting point increases till d5 then start decreasing due to pairing which decreases metallic bond strength and thus melting point.

QUESTION: 8

Which of the following group of elements are not regarded as transition elements?

Solution:

Zn, Cd, Hg are not regarded as transition element Because they have the completely filled d-sub-shell with outer electronic configuration (n-1)d10ns2.

QUESTION: 9

The first ionization energy of the d-block elements are?

Solution:

The first ionization energy of the d-block elements are between s and p-block elements. Thus they are more electropositive than p-block elements and less electropositive than s-block elements.

QUESTION: 10

Which ion will show more paramagnetic behaviour ?

Solution:

Since the configuration of Fe3+ ion is (argon ) 3d5,which contains maximum number of unpaired electrons, hence more will be paramagnetic behavior.