Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level)


15 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level)


Description
This mock test of Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Earth & Universe (Easy Level) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Solar system consists of how many planets

Solution:

 Our solar system having a disc-like shape includes everything that is gravitationally drawn into the sun's orbit and consists of 8 planets (e.g. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune) and one star (the Sun).

QUESTION: 2

Which of the following celestial bodies are non-luminous in nature?

Solution:

Planets are non-luminous bodies whereas stars are luminous bodies of the universe.

QUESTION: 3

An interstellar cloud of dust, hydrogen, helium, and other gases is termed as:

Solution:

nebula is an interstellar cloud of dust, hydrogen, helium, and other gases. Nebulae are often star-forming regions, where gas, dust 'clump' together to form larger masses, which eventually become massive enough to form stars.

QUESTION: 4

The Milky Way Galaxy is:

Solution:

Our solar system is a small part of the system of stars collectively known as the spiral nebula or the galaxy, the Milky Way. The diameter of our galaxy or the Milky Way is about 105 light years. 

QUESTION: 5

The Gaseous Hypothesis was proposed by:

Solution:

  The Gaseous Hypothesis was proposed by Immanuel kant. According to him, the hard particles were supernaturally formed and then collided with one another. 

QUESTION: 6

A giant cigar-shaped mass called a filament- thick in the centre and thin and sharp at the ends was formed according to which of the following Hypothesis:

Solution:

  According to the Tidal Hypothesis, there was a great impact of the tidal force of the intruding star on the surface of the primitive sun. When the ‘intruding star’ came nearest to the ‘primitive sun’ its gravitational force became maximum, resulting in a giant cigar-shaped mass called a filament- thick in the centre and thin and sharp at the ends.

QUESTION: 7

The concept of the earth and the moon forming a single rapidly rotating body to form the moon was given by:

Solution:

In 1838, Sir George Darwin suggested that initially, the earth and the moon formed a single rapidly rotating body.

QUESTION: 8

The Collision Hypothesis proposed by Harold Jeffreys, involved the collision and  movement of  how many celestial bodies.

Solution:

According to the Collision Hypothesis proposed by Harold Jeffreys, there were three stars in the Universe before the origin of the solar system. primitive sun, the ‘companion star’ and the ‘intruding star’ which was moving towards ‘companion star’. 

QUESTION: 9

“Everything in the universe developed from a point known as singularity” was proposed in

Solution:

According to the Big Bang theory, everything in the universe developed from a point known as singularity, 15 billion years ago at an affixed moment in time. “As the universe expanded for 15 billion years, the hot radiation in the original fireball also expanded with it, and cooled as a result.”

QUESTION: 10

The inner planets lie between the:

Solution:

Out of the eight planets, Mercury, Venus, Earth and Mars are called “the inner planets” as they lie between the Sun and the belt of asteroids.

QUESTION: 11

The rotatory motion of all the planets is in the same direction as their revolution around the sun except for:

Solution:

  The rotatory motion of the planets (expect Venus and Uranus) is in the same direction as their revolution around the sun. 

QUESTION: 12

It was suggested that the material forming the moon was separated from the depression occupied by:

Solution:

It was suggested that the material forming the moon was separated from what we have at present the depression occupied by the Pacific Ocean.

QUESTION: 13

Which of the following is a "periodic" comet and returns to Earth's vicinity about every 75 years?

Solution:

Halley's Comet is the most famous comet. It is a "periodic" comet and returns to Earth's vicinity about every 75 years, making it possible for a human to see it twice in his or her lifetime. The last time it was here was in 1986, and it is projected to return in 2061.

QUESTION: 14

Some rocky fragments that endure passage through the atmosphere of Earth & hit the ground are known as:

Solution:

Some meteoroids endure passage through the atmosphere of Earth & hit the ground. These are known as meteorites.

QUESTION: 15

When the moon is more than half lit but not full, the phase is called as:

Solution:

Before and after the quarter-moon phases are the gibbous and crescent phases. During the gibbous moon phase, the moon is more than half lit but not full.  During the crescent moon phase, the moon is less than half lit and is seen as only a sliver or crescent shape.