Test: Introduction To Fluid Mechanics


10 Questions MCQ Test Fluid Mechanics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Introduction To Fluid Mechanics


Description
This mock test of Test: Introduction To Fluid Mechanics for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Introduction To Fluid Mechanics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Fluid Mechanics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Introduction To Fluid Mechanics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Fluid Mechanics extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which one is in a state of failure?

Solution:

Explanation: A fluid is a Tresca material with zero cohesion. In simple words, fluid is in a state of failure.

QUESTION: 2

 A small shear force is applied on an element and then removed. If the element regains it’s original position, what kind of an element can it be?

Solution:

Explanation: Fluids (liquids and gases) cannot resist even a small shear force and gets permanently deformed. Hence, the element must be a solid element.

QUESTION: 3

 In which type of matter, one won’t find a free surface?

Solution:

Explanation: Solid molecules have a definite shape due to large inter-molecular forces. In liquids, molecules are free to move inside the whole mass but rarely escape from itself. Thus, liquids can form free surfaces under the effect of gravity. But, in case of gases, molecules tend to escape due to low forces of attraction. Thus, gases won’t form any free surface.

QUESTION: 4

 If a person studies about a fluid which is at rest, what will you call his domain of study?

Solution:

Explanation: Fluid Mechanics deals with the study of fluid at rest or in motion with or without the consideration of forces, Fluid Statics is the study of fluid at rest, Fluid Kinematics is the study of fluid in motion without consideration of forces and Fluid Dynamics is the study of fluid in motion considering the application forces.

QUESTION: 5

 The value of the compressibility of an ideal fluid is

Solution:

Ideal fluids are incompressible which means they will have zero compressibility.

QUESTION: 6

The value of the Bulk Modulus of an ideal fluid is

Solution:

Explanation: Bulk modulus k is the reciprocal of compressibility fi.
k = 1fi
Ideal fluids are incompressible which means fi = 0. Thus, k will be infinity.

QUESTION: 7

The value of the viscosity of an ideal fluid is

Solution:

Explanation: Ideal fluids are non-viscous which means they will have zero viscosity.

QUESTION: 8

The value of the surface tension of an ideal fluid is

Solution:

Explanation: Ideal fluids haze zero surface tension but real fluids have some finite value of surface tension.

QUESTION: 9

When subjected to shear force, a fluid :

Solution:

A fluid is defined as a substance that deforms continuously whilst acted upon by any forcetangential to the area on which it acts. Such a force is termedashear force, and theratio of the shear force to the area on which it acts is known astheshear stress

QUESTION: 10

Shear stress in static fluid is

Solution:

When a fluid is at rest neither shear forces nor shear stresses exist in it.

Related tests