Test: Introduction To P Block Elements


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Introduction To P Block Elements


Description
This mock test of Test: Introduction To P Block Elements for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Introduction To P Block Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To P Block Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Introduction To P Block Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To P Block Elements extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The exhibition of the highest coordination number depends on the availability of vacant orbitals in the central atom. Which of the following elements is not likely to act as a central atom in MF3-6?

Solution:

The element M in the complex ion MF63-  has a coordination number of six. Since B has only s- and p-orbitals and no d – orbitals, therefore, at the maximum it can show a coordination number of 4. Thus, B cannot form a complex of the type MF63-.

QUESTION: 2

The order of ionization enthalpy for B, Al and Ga is:

Solution:

Ionization energy of Boron family are:
Boron - 801 Kj/mol
Aluminum - 578 Kj/mol
Gallium - 558 Kj/mol

QUESTION: 3

Which of the following p-block element can replace Cu for electric purpose?

Solution:

Al because  in reactivity series it is above Cu and hence it can displace it in electrolysis.

QUESTION: 4

Which of the following group 13 elements oxide is acidic in nature?​

Solution:

The acidic character of oxides of group 13 decreases down the group because the non-metallic character of elements decreases down the group and the metallic character increases.​
And we know that oxides of metals are basic in nature and oxides of non-metals are acidic in nature.

Thus, the acidic character of oxides of group 13 decreases down the group.
Example:

  • Boron (1st element of group 13) is non-metal, so its oxide is acidic.
  • Aluminum (2nd element of group 13) shows characteristics of both metal and non-metal, so its oxide shows amphoteric nature.
  • As we go down the group, indium and thalium (4th and 5th element of group 13) show metallic properties, so their oxides are basic.
QUESTION: 5

Which of the following elements exist as liquid in summer among group 13 elements?

Solution:

Galium can occur in liquid state if the room is above 29.76C which is its melting point. So,option d is correct

QUESTION: 6

Which of the following statements is true?

Solution:

The atomic radius of the Ga is less than Al because of poor screening effect. The atomic radius of Ga is slightly lesser than of Al because in going from Al to Ga, the electrons have already occupied 3d sub shell in Ga

QUESTION: 7

Which of the following is not an element of group 13?

Solution:

Group-13 Elements. Group-13 elements belong to the first group of p-block elements and include Boron (B), Aluminium (Al), Gallium (Ga), Indium (In) and Thallium (Tl). Boron is the only metalloid in the group while the rest of the elements are metals. Gallium is liquid at temperatures over 30oC.

QUESTION: 8

Which of the following statements regarding ozone is not correct?

Solution:

 The oxygen-oxygen bond length in ozone is identical with of molecular oxygen
The bond length in ozone is intermediate between those of single O-O and double O=O bonds.The bond angle is O3 is 117∘ with O-O distance 127.8pm.
 

QUESTION: 9

The maximum oxidation state shown by a p-block element is equal to the:

Solution:
  • The oxidation state of an element is related to the number of electrons that an atom loses, gains, or appears to use when joining with another atom in compounds. 
  • It also determines the ability of an atom to oxidize (to lose electrons) or to reduce (to gain electrons) other atoms or species.
  • They should release the total valence electrons to attain stability, so the maximum possible oxidation state is the number of valence electrons.
QUESTION: 10

Which of the following is the hardest element among group 13 elements?

Solution:

From top to bottom in a group size of a element increase as a result interatomic strength decrease from top to bottom.Due to this factor Boron is hardest element of group 13.