Test: Introduction To Respiration


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Introduction To Respiration


Description
This mock test of Test: Introduction To Respiration for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Introduction To Respiration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Respiration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Introduction To Respiration exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Respiration extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which group of the organisms listed below, food material is broken down outside the body and absorbed ?​

Solution:

This is because these are sphrophytic organisms which breakdown food into simpler form outside their body.

QUESTION: 2

The opening and closing of the stomatal pore depends upon 

Solution:

Stomata are the tiny pores present at the leaf surface. Each stomatal pore is surrounded by two guard cells that assist in stomatal opening driven by turgidity of guard cells. When water flows in guard cells from epidermal cells, guard cells become turgid and stomata are opened. Removal of water from guard cells makes them flaccid and stomata are closed.

QUESTION: 3

Movement of food through the oesophagus is due to :

Solution:

Peristalsis is the rythmic contraction and relaxation of muscles of alimentary canal that propels the food in downward direction.

QUESTION: 4

Oxygen liberated during photosynthesis comes from

Solution:

Oxygen liberated during photosynthesis comes from split water molecules. During photosynthesis, plants absorb water and carbon dioxide. After the absorption the wate,r molecules are disassembled and convert into sugar and oxygen.

QUESTION: 5

Oxygen released during photosynthesis is derived from

Solution:

water

QUESTION: 6

The filtration units of kidneys are called

Solution:

Each of your kidneys is made up of about a million filtering units called nephrons. Each nephron includes a filter, called the glomerulus, and a tubule.

QUESTION: 7

The common step between aerobic and anaerobic respiration takes place in :

Solution:

The first step of aerobic respiration as well as anaerobic respiration is same and takes place in the cytoplasm of cells.

QUESTION: 8

When air is blown from mouth into a test-tube containing lime water, the lime water turns milky due to the presence of

Solution:

The lime water on reaction with exhaled CO2 forms calcium hydroxide or slaked lime which is milky in color.

QUESTION: 9

Which is the first enzyme to mix with food in digestive tract ?

Solution:

Salivary amylase, present in saliva, is the first digestive enzyme that gets mixed with food in oral cavity during the process of mastication and bolus formation.

QUESTION: 10

Which part of alimentary canal receives bile from the liver ?

Solution:
QUESTION: 11

In which part of human digestive tract does common bile duct open?

Solution:

Duodenum is first part of small intestine where common bile duct opens.

QUESTION: 12

Which of the following statements is not correct?

Solution:

In each segment of the body from 7th to the last segment, numerous nephridia are found attached inside the lining of the body wall. These are called integumentary nephridia which are about 200-250 in each segment except the segment of the clitellar region where they number 2,000-2,500 in each segment.

QUESTION: 13

Which of the following protects inner lining of stomach from hydrochloric acid secreted by gastric glands ?

Solution:

Mucus is secreted by cells of gastric gland which forms a slimy layer over inner wall of stomach.

QUESTION: 14

Blood pressure is measured by an instrument called

Solution:

Sphygmomanometer is the instrument used to measure the blood pressure. It is also known as blood pressure meter.

QUESTION: 15

When few drops of iodine were poured on a potato slice, the potato turned blue-black in colour. This indicates that potato contains

Solution:

Starch test is done by iodine solution which turns colour of starch to blue-black.

Related tests