Test: Introduction To Statistics


10 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Introduction To Statistics


Description
This mock test of Test: Introduction To Statistics for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Introduction To Statistics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Statistics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Introduction To Statistics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Statistics extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the incorrect statement.

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : All the statements are correct.

Statistics in economics deals with numbers and is quantitative. Qualitative adjectives like rich, poor, tall etc. have no attached significance in the statistical universe.

Statistics provides tools which are used to predict future value

Statistics only deals with quantitative data it does not deal well with qualitative data beauty, honesty, goodwill etc can’t be measured.

Statistics is an indispensable tool for studying and understanding the economic problems of a country.It helps in analysing economic problems such as production, consumption, pricing, income distribution, population, unemployment and poverty.

QUESTION: 2

There should be free education provided to poor. It is an example of

Solution:

There should be free education given to poor. It is an example of normative science as it deals with what should be.

QUESTION: 3

Persons doing a particular job are called

Solution:

In a job, we work for some other person and are paid for our services. Thus, persons engaged in a particular job are called service holders.

QUESTION: 4

The process of buying goods by consumers to satisfy their various needs is

Solution:
  • Consumption, defined as spending for acquisition of utility, is a major concept in economics and is also studied in many other social sciences.
  • It is seen in contrast to investing, which is spending for acquisition of future income.
  • Consumption, in economics, the use of goods and services by households.
  • Consumption is distinct from consumption expenditure, which is the purchase of goods and services for use by households.
QUESTION: 5

Which of the following is not a manifestations of scarcity?

Solution:

The examples of scarcity are long queues at railway booking counters, crowded buses and trains, shortage of essential commodities etc.

QUESTION: 6

In singular sense statistics is

Solution:

In singular sense the term statistics means statistical methods. Statistics is an applied science in singular sense.

QUESTION: 7

Qualitative expressions are outside the scope of statistics unless they are expressed in

Solution:

Beauty, intelligence, etc. are example of qualitative data which are outside the scope of statistics.

QUESTION: 8

Match the column I and II and choose the correct pair of statements:

Solution:

A farmer is a person engaged in agriculture, raising living organisms for food or raw materials.So he is a producer .

A shopkeeper is an individual who owns or runs a shop.A shopkeeper sells some items. So he is a seller.

A service holder is a person who takes service or  that he is working under someone. This means employee and the service provider is the person who gives job(employer). So service holder is employee.

A service provider is a company that provides organizations with consulting, legal, real estate, education, communications, storage, processing, transport, and many other services. So the service provider is the cab driver.

QUESTION: 9

People engaged in adding value to the matter are called

Solution:

A producer produces goods for consumption. The process of adding value to a matter is known as production.

QUESTION: 10

Select the incorrect statement with regard to the study of economics.

Solution:

Economics is generally discussed in three parts: consumption, production and distribution.

Related tests