Test: Is Matter Around Us Pure- Case Based Type Questions


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 9 | Test: Is Matter Around Us Pure- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Is Matter Around Us Pure- Case Based Type Questions | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the following and answer any four questions from (i) to (v).

Manish and Nitish are provided with mixture of camphor, common salt and soil by their teacher. The teacher has asked them to use the techniques of sublimation, filtration and evaporation to separate this mixture.

Q. Name one more substance which can be separated from a mixture by the process of sublimation

Solution:

A mixture of ammonium chloride and common salt can be separated using sublimation. The mixture is taken in a china dish and placed on a tripod stand. The china dish is covered with an inverted glass funnel. A loose cotton plug is put in the upper, open end of the funnel to prevent the ammonium chloride vapours from escaping into the atmosphere. The china dish is heated by using a burner. On heating the mixture, ammonium chloride changes into white vapours. These vapours rise up and get converted into solid ammonium chloride on coming in contact with the cold, inner walls of the funnel. Hence, pure ammonium chloride collects on the inner sides of the funnel in the form of sublimate and can be removed. Common salt remains behind in the china dish.

QUESTION: 2

Direction: Read the following and answer any four questions from (i) to (v).

Manish and Nitish are provided with mixture of camphor, common salt and soil by their teacher. The teacher has asked them to use the techniques of sublimation, filtration and evaporation to separate this mixture.

Q. Filtration technique can be used for separating ………. easily.

Solution: Filtration is a separation method used to separate out pure substances in mixtures comprised of particles some of which are large enough in size to be captured with a porous material. Particle size can vary considerably, given the type of mixture.
QUESTION: 3

Direction: Read the following and answer any four questions from (i) to (v).

Manish and Nitish are provided with mixture of camphor, common salt and soil by their teacher. The teacher has asked them to use the techniques of sublimation, filtration and evaporation to separate this mixture.

Q. Which technique can be used to separate salt from sea water?

Solution: The salt present in seawater may contain impurities in dissolved form. Simple evaporation causes the water to evaporate, leaving the impurities with the salt. In crystallization pure solid is obtained in the form of crystals from a solution. So. crystallization ensures the purity of the product obtained.
QUESTION: 4

Direction: Read the following and answer any four questions from (i) to (v).

Manish and Nitish are provided with mixture of camphor, common salt and soil by their teacher. The teacher has asked them to use the techniques of sublimation, filtration and evaporation to separate this mixture.

Q. Which technique can be used to separate camphor from the mixture easily?

Solution: To separate camphor from salt sublimation method can be used. So, the technique used for separation of camphor from salt is sublimation.
QUESTION: 5

Direction: Read the following and answer any four questions from (i) to (v).

Manish and Nitish are provided with mixture of camphor, common salt and soil by their teacher. The teacher has asked them to use the techniques of sublimation, filtration and evaporation to separate this mixture.

Q. Which technique can be used to separate common salt from water?

Solution: Salt mixes well in water to form a clear salt solution. As we know, salt and water have different boiling points. Hence, we can use the "evaporation" technique to separate salt from salt solution. For this, one has to simply heat the salt solution till all the water boils and evaporates, and salt is left behind.
QUESTION: 6

Direction: Study the substances given in the box and answer any of the four questions given below :

Air, Soil, Filtered tea, Wood, Mercury, Milk, Calcium oxide, Ink

Q. How can we say that milk is heterogeneous mixture?

Solution: As milk can be separated by physical process into its components such as water, fats etc.
QUESTION: 7

Direction: Study the substances given in the box and answer any of the four questions given below :

Air, Soil, Filtered tea, Wood, Mercury, Milk, Calcium oxide, Ink

Q. A student has written following statements about soil. Which of these is correct?

Solution: Soil is composed of small pieces of a variety of materials, so it is a heterogeneous mixture.
QUESTION: 8

Direction: Study the substances given in the box and answer any of the four questions given below :

Air, Soil, Filtered tea, Wood, Mercury, Milk, Calcium oxide, Ink

Q. Sugar is a pure substance. It is because :

Solution:
  • Sugar is a pure substance because it cannot be separated.

  • Pure substances are substances that have fixed composition and does not contain any impurities. Since the chemical composition of sugar is definite and does not contain any impurities, hence it is a pure substance.

QUESTION: 9

Direction: Study the substances given in the box and answer any of the four questions given below :

Air, Soil, Filtered tea, Wood, Mercury, Milk, Calcium oxide, Ink

Q. The homogeneous mixture is/are :

Solution: Air and filtered tea are homogenous mixtures while wood and soil are heterogenous mixtures.
QUESTION: 10

Direction: Study the substances given in the box and answer any of the four questions given below :

Air, Soil, Filtered tea, Wood, Mercury, Milk, Calcium oxide, Ink

Q. Give an example of gas – gas homogenous mixture.

Solution: A homogeneous mixture appears uniform, regardless of where you sample it. Examples of homogeneous mixtures include air, saline solution, most alloys, and bitumen. Examples of heterogeneous mixtures include sand, oil and water, and chicken noodle soup.
QUESTION: 11

Direction: Read the following and answers the questions.

A homogeneous mixture of two or more substances called a true solution. it consists of solute and solvent. The particle size of true solution in less than 1 nanometer. A suspension is a heterogeneous mixture in which the solute particle does not dissolve but remain suspended throughout the bulk of the medium. A colloid is a mixture that is actually heterogeneous but appears to be homogeneous as the particles are uniformly spread throughout the solution.

Q. Which is the correct order of stability of solution

Solution:
  • Suspension: Common examples of suspension include the mixture of chalk and water, muddy water, the mixture of flour and water, a mixture of dust particles and air, fog, milk of magnesia, etc.

  • A colloid is a mixture in which one substance of microscopically dispersed insoluble particles are suspended throughout another substance.

  • True solution is a homogeneous mixture of two or more substances. A true solution is a homogeneous mixture with uniform properties throughout.

QUESTION: 12

Direction: Read the following and answers the questions.

A homogeneous mixture of two or more substances called a true solution. it consists of solute and solvent. The particle size of true solution in less than 1 nanometer. A suspension is a heterogeneous mixture in which the solute particle does not dissolve but remain suspended throughout the bulk of the medium. A colloid is a mixture that is actually heterogeneous but appears to be homogeneous as the particles are uniformly spread throughout the solution.

Q. Which type of mixture can be separated by filtration?

Solution: The solid particles in a suspension are large and settle down when left undisturbed. When passed through a filter paper, the solid residue of a suspension remains behind on the filter paper. So, the method of filtration can be used to separate the components of a solid-liquid suspension.
QUESTION: 13

Direction: Read the following and answers the questions.

A homogeneous mixture of two or more substances called a true solution. it consists of solute and solvent. The particle size of true solution in less than 1 nanometer. A suspension is a heterogeneous mixture in which the solute particle does not dissolve but remain suspended throughout the bulk of the medium. A colloid is a mixture that is actually heterogeneous but appears to be homogeneous as the particles are uniformly spread throughout the solution.

Q. Which one of the following is most stable?

Solution: A true solution is a homogeneous mixture of two or more substances in which the particle size of the material dissolved (solute) in the solvent is less than 10-9 m or 1 nm. True solution is exemplified by a simple sugar solution in water
QUESTION: 14

Direction: Read the following and answers the questions.

A homogeneous mixture of two or more substances called a true solution. it consists of solute and solvent. The particle size of true solution in less than 1 nanometer. A suspension is a heterogeneous mixture in which the solute particle does not dissolve but remain suspended throughout the bulk of the medium. A colloid is a mixture that is actually heterogeneous but appears to be homogeneous as the particles are uniformly spread throughout the solution.

Q. Which statement is incorrect about Tyndall effect.

Solution:

Tyndall effect, also called Tyndall phenomenon, scattering of a beam of light by a medium containing small suspended particles. E.g., smoke or dust in a room, which makes visible a light beam entering a window. The effect is named for the 19th-century British physicist John Tyndall, who first studied it extensively.

QUESTION: 15

Direction: Read the passage and answer the questions given, one mark questions.

Anything that occupies some space, having mass, volume and can be felt by one or more out of five senses is called matter. The purest form of matter is called an element. An element is a substance which cannot be split up into two or more simpler substances by the usual chemical methods of applying heat, light or electric energy.

A pure substance consists of a single type of particles. All the elements and compounds are pure substances because they contain only one kind of particles. eg. Hydrogen, Carbon, Oxygen, Carbon-monoxide, Copper, Gold, Silver. A pure substance has a fixed composition as well as a fixed boiling point and melting point. The presence of impurities generally increases the melting and boiling point of the pure substances

Q. The boiling point of pure water is 100oC. What likely be the effect on the boiling point of water if 150 gm NaCl is added to one litre water.

Solution: On adding salt to the water, its freezing decreases and boiling point increases because of the effect of Van't Hoff factor, i; for NaCl the value of i = 2.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code