Test: Isomerism- 1


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Isomerism- 1


Description
This mock test of Test: Isomerism- 1 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Isomerism- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Isomerism- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Isomerism- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Isomerism- 1 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Compounds having the same molecular formula but different structures are classified as:

Solution:

Structural Isomers are compounds with the same molecular formula but the different spatial arrangement of atoms in the molecule i.e. they have the same numbers of atoms of the same element but their atoms are arranged differently.

QUESTION: 2

Position isomerism is a part of:

Solution:

Types of Structural Isomerism:

(i) Chain Isomerism: Chain isomerism occurs when there is a difference in the atomic arrangement of the carbon to the carbon chain of a molecule. If two or more compounds having the same type of molecular formula with different main chains, then they are said to exhibit the property of Chain isomerism. This phenomenon is also called skeletal isomerism.
(ii) Position Isomerism: Positional isomerism arises when there is a difference in the positions occupied by the substituent atoms or a group of atoms or due to the unsaturation occurring in the chain. When the position of the functional groups with respect to the main chain atom changes, the phenomenon is called position isomerism.
(iii) Functional Group Isomerism: Functional group isomerism occurs when there is a  presence of the odd form of functional groups with the same chemical formula. When some compound has two different structures but the same chemical formula, then it is said to exhibit functional isomerism.

QUESTION: 3

 The number of isomers possible for a disubstituted benzene are:

Solution:

What Do Ortho, Meta, and Para Mean in Organic Chemistry? | Organic  chemistry, Chemistry, Ortho

QUESTION: 4

Pentane, isopentane and neopentane are a type of:

Solution:

In chain isomerism, or skeletal isomerism, components of the usually carbon skeleton are distinctly re-ordered to create different structures. 
Pentane exists as three isomers: 
n-pentane (often called simply pentane), isopentane (2-methylbutane), and neopentane (dimethylpropane).
Skeletal isomerism of pentane​
The number of chain isomers for C5H12 is :

QUESTION: 5

 Geometrical and Optical isomerism are types of:

Solution:

Two molecules are described as stereoisomers if they are made of the same atoms connected in the same sequence, but the atoms are positioned differently in space.
Stereoisomers can be subdivided into: 
(i) Optical isomers 
(ii) Geometric isomers

QUESTION: 6

Which among the following defines Meso forms of isomers?

Solution:

Meso forms of isomers are single compound and their molecules are achiral and hence they cannot be separated into pairs.

QUESTION: 7

C3H6O represents an aldehyde and a ketone, is a type of:

Solution:

Since the molecular formula is the same for both aldehyde and ketone. Hence they are functional isomers.

Aldehyde = propanal

Ketone = propanone

QUESTION: 8

The phenomenon of existence of two or more compounds possessing the same molecular formulae but different properties is known as:

Solution:

It is a phenomenon where two or more compounds have the same chemical formula but possesses different structural formulas, that is, different properties. This is mainly because of different structural or spatial arrangements. Isomers are the compounds exhibiting isomerism.

QUESTION: 9

Compounds having the same constitution and sequence of covalent bonds but differ in relative position of their atoms or groups in space are called:

Solution:

Stereoisomers are molecules that have the same molecular formula and differ only in how their atoms are arranged in three-dimensional space.

Be careful not to confuse them with constitutional isomers which also have the same molecular formula but differ in the way their atoms are connected.

QUESTION: 10

The isomer of ethanol is:

Solution:

The isomer of ethanol(CH3-CH2-OH) is dimethyl ether(CH3-O-CH3). This is a functional isomer of ethanol.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests