Test: Joints (NCERT)


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Joints (NCERT)


Description
Attempt Test: Joints (NCERT) | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The joint in which one of the two bones is fixed in its place and bears a peg like process over which the other bone rotates is called

Solution:

Pivot joint allows only a rotatory movement of one bone on the other, which remains stationary. A rounded end of one bone fits into a shallow pit of another bone. E.g., joint between atlas and axis vertebrae which enables the head to turn from side to side.

QUESTION: 2

The type of joint between the human skull bones is called

Solution:

Fibrous joint is present between the human skull bones. It does not allow movement because the bones are held firmly together by bundles of strong white collagen fibres.

QUESTION: 3

Which of the following pairs is correctly matched?

Solution:

The gliding joint allows sliding movements of two bones over each other. The joint between zygapophyses of successive vertebrae is of this type.

QUESTION: 4

The joint of radio-ulna with the upper arm is

Solution:

The joint of radio-ulna with the upper arm is a hinge joint. This joint allows the movement only in a single plane.

QUESTION: 5

The joint of femur with pelvic girdle is

Solution:

In a ball and socket joint, a ball like structure o bone fits into a socket like structure of another bone between acetabulum (cotyloid cavity) of pelvic girdle (hip girdle) and head of femur is an example of ball and socker joint.

QUESTION: 6

The joints between the carpal bones are

Solution:

Joints between carpal bones are gliding joints. A gliding joint is a type of synovial joint whose articular surface is usually flat, permitting only back-and-forth and side-to-side movements.

QUESTION: 7

Which one of the following pairs of structures is correctly matched with their description?

Solution:

Only tibia connects to the femur to form the knee joint with the patella. Shoulder joint is of ball-and-socket type and elbow joint is a hinge joint.

QUESTION: 8

Which one of the following is the correct description of a certain part of a normal human skeleton?

Solution:

Parietal bone and temporal bone of the skull are joined by fibrous joint (immovable joint). First cervical vertebra is atlas. The last two pairs (11th and 12th) of ribs are called flothing ribs. Glenoid cavity is a depression to which humaerus articulates.

QUESTION: 9

Which of the following is/are not correctly matched pairs?
(i) Ball and socket joint — Between humerus and pectoral girdle
(ii) Pivot joint — Between carpal and metacarpal
(iii) Saddle joint — Between atlas and axis
(iv) Gliding joint — Between the carpals
(v) Fibrous joint — In flat skull bones

Solution:

Pivot joint — between atlas and axis.
Saddle joint — between carpal and metacarpal.

QUESTION: 10

What is the name of joint between ribs and sternum?

Solution:

In slightly movable or cartilaginous joints, the opposing surfaces are conneted by cartilage, which allows very little movement. Another example is joints between adjacent vertebrae.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code